TV beugel voor comfortabel kijkplezier

Een tv-toestel werd vroeger doorgaans op een meubelstuk geplaatst, zoals een tv-meubel. De laatste tijd is montage aan de muur of het plafond een eleganter alternatief: een muurbeugel of plafondbeugel voor de tv heeft namelijk verschillende voordelen. Een tv beugel zorgt voor comfortabel kijkplezier. De Beugelknaller vertelt over de verschillende mogelijkheden van de tv beugel.

Hoe praktisch is een TV beugel?

“Een muur- of plafondbeugel voor je tv-toestel is geschikt als er geen mogelijkheid is om een apart tv-meubel in de kamer te plaatsen.
Als er te weinig vloerruimte is, kan de televisie beter aan de muur worden geplaatst. Deze variant is ook uitermate geschikt voor huishoudens met levendige huisgenoten: een grote hond, een klimmende kat of een klein kind kan de tv niet per ongeluk beschadigen.
Plafondbevestiging is ideaal als je het scherm in verschillende richtingen wilt kunnen draaien. Maak daarom de overweging of je tv wilt kijken in op de bank, in de leunstoel of in bed, en richt het toestel met een handomdraai in de juiste kijkhoek”, aldus de Beugelknaller.

Verschillende opties tv beugels

Bij de aanschaf van een tv beugel voor je tv-toestel wordt er onderscheid gemaakt tussen drie verschillende types:

Tv-wandbevestiging
Dergelijke bevestigingen worden horizontaal aan de muur geschroefd. Hiermee kan de set tot op zekere hoogte worden gekanteld (bijvoorbeeld om schermreflecties te vermijden). Er zijn ook stijve ontwerpen.

Tv plafondbeugels
Hierbij wordt de tv aan het plafond bevestigd; het scherm “hangt” vrij in de kamer. 

Combinatiebevestigingen
Bij combinatiebevestigingen is het mogelijk de tv zowel aan de wand als aan het plafond te bevestigen. Bevestigd aan de muur in een hoek van 90° ten opzichte van het tv-toestel, fungeren dergelijke steunen ook als zwenkarm. De tv kan dan ook variabel worden uitgelijnd of verder in de kamer worden getrokken.

Waar let je op bij de aanschaf van een tv beugel?

De Beugelknaller geeft aan waar je op moet letten bij de aanschaf. “Het belangrijkste criterium bij het kiezen van een tv plafondbeugel of muurbeugel is dat deze past bij het formaat van de televisie”.
“Ook moet de steun sterk genoeg zijn om het gewicht van de set te dragen. Sommige tv beugels zijn in grootte verstelbaar en uittrekbaar, waardoor ze gemakkelijk aan verschillende sets kunnen worden aangepast. Het maximale draagvermogen staat vermeld in de respectieve productgegevens; er zijn hier grote verschillen, niet in het minst naargelang je kiest voor een wandhouder van staal of kunststof. Afhankelijk van het model varieert het laadvermogen van ongeveer 30 tot meer dan 100 kilo. Je dient ook rekening te houden met de hoeken en draaicirkels waaronder je de tv later wilt kantelen of draaien en met wat ter plaatse voor de ruimtelijke situatie gewenst is”.

Hoe weet ik welke beugel op mijn TV past?

De Beugelknaller sluit af: “Er is een industriestandaard ontwikkeld voor constructies voor de montage van elektrische apparaten – hiertoe behoren ook lampen of luidsprekerboxen: de VESA-standaard. De gaten voor het vastschroeven van de toestellen in de bevestigingen zijn op vaste afstanden van elkaar aangebracht. Overeenkomstige schroefgaten zijn te vinden als tegenhangers op de achterkant van een modern tv-toestel. Let er bij de aanschaf op dat de VESA-normen van het apparaat en de tv beugel overeenkomen. Gangbare VESA-waarden zijn VESA MIS D (gatenpatroon 75×75 en 100×100 mm, schermen tot 58,3 cm diagonaal), MIS E (200×100 mm, tot 76,6 cm) en MIS F (gatenpatroon in stappen van 200 mm, diagonaal tot 228,6 cm). Als de tv niet VESA-compatibel is, is dat geen probleem: daarvoor zijn speciale adapters verkrijgbaar”.