Zelf bloemen drogen: 5 makkelijke manieren

Zelf bloemen drogen

Bloemen zien er prachtig uit en ze zijn ideaal om je interieur op te fleuren. Als je aan bloemen denkt, dan denk je waarschijnlijk meteen aan een vers boeket. Maar wist je dat je het interieur ook met gedroogde bloemen kunt opfleuren? Wij zijn alvast helemaal fan van droogbloemen! Ze zien er ontzettend mooi uit én je hebt er geen omkijken meer naar, wat je bij verse bloemen wel hebt. Gedroogde bloemen kunnen soms jaren na aankoop nog steeds heel mooi zijn. Droogbloemen, hoe pak je dat aan? In dit artikel delen we vijf makkelijke manieren voor zelf bloemen drogen. Lees mee!

1. Zelf bloemen drogen: door de lucht

Bloemen drogen is helemaal niet zo moeilijk als je denkt. De makkelijkste manier is door de bloemen simpelweg te laten drogen aan de lucht. Dit doe je door kleine bosjes van de bloemen te maken en die vast te binden met een elastiek. Vervolgens hang je ze op hun kop in een droge en warme ruimte. Laat ze bij voorkeur drogen in het donker, daar worden droogbloemen het allermooiste van! Mocht je alleen de blaadjes van de bloemen willen drogen, dan hoef je ze enkel op een oude krant te leggen. Zo simpel is het!

bloemen-drogen-door-de-lucht

2. Droogbloemen in een kartonnen doos

Een andere makkelijke manier voor zelf bloemen drogen, is door de bloemen in een kartonnen doos met deksel te drogen. Je kunt ze gewoon geheel in de doos leggen. Zo komen die kartonnen dozen in huis toch nog voor iets van pas!

Droogbloemen in een kartonnen doos

3. Bloemen persen

Als kind heb je het vast wel eens gedaan: bloemetjes in een schriftje of telefoonboek gedroogd. Ook dit is een makkelijke manier voor zelf bloemen drogen. Heb je nog ergens een oude telefoonboek leggen? Top, want dit werkt het beste! Vergeet hierbij niet om een stukje vloeipapier te gebruiken waar je de bloem tussen kunt leggen. Het verschil met de vorige manier (kartonnen doos) is dat de bloemen hier worden platgedrukt. Het is maar net wat jij het mooiste vindt! Ben je bang dat de kleuren van de bloemen zullen vervagen door het persen? Kies dan voor blauwe, gele, rode en roze bloemen want bij deze bloemen worden de kleuren goed bewaard.

4. Bloemen drogen in de oven

Het klinkt misschien een beetje raar, maar je kunt ook bloemen drogen in een heteluchtoven. Dit is vooral een handige manier voor bloemen met veel bloemblaadjes zoals chrysanten. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is wat kippengaas om de stengels van de bloemen door te steken. Vervolgens leg je de bloemen een paar uur op een ovenplaat. De oven moet hiervoor 38 graden zijn. Hou goed in de gaten of de bloemen al droog zijn en haal ze er dan uit.

Bloemen drogen in de oven

5. Gebruik silicagel

Een laatste manier voor droogbloemen is het gebruik van silicagel. Vooral als je kleine, breekbare bloemetjes wilt drogen, is silicagel de beste optie. Je hebt ook een platte bak nodig die je luchtdicht kunt afsluiten. Vul deze bak vervolgens met vijf centimeter silicagel. Prik de bloemen in de gel en schep nog wat meer gel tussen, rond en op de bloemen, zodat ze goed bedekt zijn. Deze methode duurt een paar dagen en duurt dus het langst van allemaal. Als je genoeg tijd hebt, is dit natuurlijk geen probleem. Het is wel belangrijk dat je ze niet vergeet. Als je ze te lang laat drogen, gaan ze makkelijker breken en worden ze heel donker. 

Mocht je niet weten wat silicagel is: silicagel bestaat uit zakjes met droogmiddel die je altijd vindt in schoenendozen, nieuwe tassen en verpakkingen van elektronica. Meestal belanden die zakjes meteen in de prullenbak, maar dat is dus eigenlijk zonde. Je kunt ze beter bijhouden om droogbloemen mee te maken!

Zo, dit zijn vijf makkelijke manieren om zelf bloemen te drogen! Heb je haarlak in huis? Spuit dan een beetje haarlak over de droogbloemen. Hierdoor worden ze minder breekbaar en zullen ze hun vorm beter behouden. Nu rest er je nog maar één ding: de droogbloemen een mooie plek geven. Gedroogde bloemen zijn perfect voor het stylen van je salontafel, maar je kunt ze ook in een mooi fotolijstje plaatsen. Of wat ook heel leuk is: de droogbloemen op hun kop aan de muur hangen. De mogelijkheden zijn eindeloos. Wij wensen je in ieder geval veel plezier met je mooie boeketje!