Zo repareer je een door water beschadigd plafond

Als regen het dak van jouw huis binnendringt (of als een leiding die door de zolder of een bovenverdieping loopt lekt), is het resultaat vaak direct zichtbaar ergens aan het plafond onder de probleem plek. Water druppelt of loopt naar beneden en komt uiteindelijk terecht op het bovenoppervlak van het plafondmateriaal, meestal gipsplaat of gips. Daar verzamelt het zich en verspreidt het zich totdat het een plek vindt om zijn neerwaartse reis voort te zetten. Bij gipsplaten is die plek vaak een naad tussen de panelen van het plafond. Als het plafond van gips is, hoopt het water zich meestal gewoon op totdat het het oppervlak voldoende verzadigd heeft om er doorheen te gaan lekken.

Zo repareer je een door water beschadigd plafond

De resulterende schade kan behoorlijk pijnlijk en duur zijn. Om te beginnen verkleurt de vochtigheid het plafond. En het water tast de sterkte van het plafondmateriaal aan. Als het vocht een paar dagen aanhoudt, kan er schimmel ontstaan. Het loont dus om het probleem snel op te lossen. Als het probleem chronisch is, laat het bevlekte gebied dan testen op schimmel. 

Als je toegang hebt tot een zolder boven de vochtige plek, ga dan die zolder op en zoek het lek. Vang het lek op met een emmer en dweil eventueel stilstaand water op met doeken.

Als je niet op een zolder boven het lek kunt komen en het water druppelt vanaf een punt in het plafond naar beneden, plaats dan een emmer op de vloer onder het lek. Voorkom dat het water zich verzamelt en verspreidt door met een spijker of een ijspriem een ​​klein gaatje in het plafond te slaan en het verzamelde water in de emmer te laten lopen.

Als je het dak kunt repareren om het lek te stoppen, doe dit dan onmiddellijk. Als je zelf niet zo handig bent of twijfelt of je dit kunt repareren, bel dan een dakreparatie bedrijf. Als je het dak niet meteen kunt repareren, dek het dak dan af om te voorkomen dat er meer water binnendringt. en los het probleem dan op als het weer opklaart.

Laat de vochtige plek in het plafond drogen. Gebruik vervolgens een smal plamuurmes om eventuele schilferende verf of gipsplaat te verwijderen. Nadat het gerepareerde gebied is opgedroogd, brengt je er een nieuwe grondlaag op aan en schilder je het opnieuw.