Zwevende open haard

De klassieke open haard die nog in veel oude woningen terug te vinden is, kunnen schitterend zijn om te zien. Vooral met een mooie hoge schouw erboven die fraai is aangekleed met oude houten balken of ouderwetse tegels. Maar, de klassieke open haard is in moderne woningen niet meer terug te vinden. Deze nieuwe woningen zijn in de meeste gevallen niet meer afhankelijk van een haardvuur en daarbij speelt ook mee dat open haarden erg onrendabel zijn. Vooral nu er momenteel veel aandacht is om zo energiezuinig mogelijk te stoken, behoort een open haard tot een ver verleden. Toch verlangen veel mensen nog terug naar de ouderwetse open haard en het knisperende houtvuur met de heerlijke geur van brandend hout. Een oplossing hiervoor zijn de moderne haarden. Dit kan een haard zijn die je met houtblokken moet aansteken of die op gas werken. Woon je in een modern huis of heb je een heel modern interieur, dan zal een zwevende open haard schitterend staan.

draaiende open haard
Bron: https://nl.pinterest.com/pin/259660734739908024/

Het design van een zwevende openhaard

Waarom de meeste mensen voor een hangende open haard kiezen, is vrij duidelijk. Het gaat vooral om het moderne design van een dergelijke open haard. Deze haarden komen dan ook vooral voor in hele moderne woningen of appartementen die er strak uitzien en vaak een moderne of een minimalistisch interieur hebben. Doordat de haard hangt, neemt hij geen vloerruimte in. Dit heeft tevens als bijkomstig voordeel dat de vloer onder de open haard heel gemakkelijk schoon te houden is. Daarnaast is het in heel veel gevallen ook een draaibare open haard. Je kunt de open haard dan in de gewenste richting draaien, zodat hij heel gericht warmte kan afgeven. In klassiekere woningen zal een zwevende open haard ook wel kunnen, maar daar komt het design van de open haard minder tot zijn recht. Betreffende het design, komt deze haard in een strak en modern vormgegeven woning en interieur het beste tot zijn recht.

Zwevende open haard
Bron: https://nl.pinterest.com/pin/510947520197045353/

Werkt een zwevende open haard anders?

Het voordeel van een hangende open haard is dat je veel meer vrijheid en flexibiliteit hebt. De open haard komt het beste tot zijn recht als hij midden in de kamer hangt. Een hangende open haard heeft namelijk een speciaal design, dus het wordt dan de blikvanger van de woning. Als je hem aan de wand hangt, had je net zo goed een wandhaard kunnen nemen. De werking van zwevende open haarden verschilt niet ten opzichte van wandhaarden. De haard heeft een rookgasafvoer nodig en er zal frisse lucht de kachel in moeten stromen. Dit kan dan wel het nadeel zijn. De meeste rookafvoeren hangen aan de wand. Voor het plaatsen van een zwevende open haard zul je dus wel het rookkanaal moeten verplaatsen naar het midden van de kamer. Dit kan een investering zijn, omdat je dit natuurlijk strak wilt afwerken, zodat er geen buizenstelsel langs het plafond loopt. Hoewel de vorm speciaal kan zijn, zoals een ronde vorm, een buisvorm of een druppelvorm, bestaat het materiaal van een zwevende haard, net als een wandhaard uit staal. Staal wordt tijdens de verbranding van het brandstof heet en kan de warmte lang vasthouden. Vooral als je de haard in het midden van de woonkamer hebt hanger straalt de hitte van de stalen buitenkant door de gehele woonkamer.

Hangende open haard
Bron: https://nl.pinterest.com/pin/531847037230435794/

Voordelen zwevende open haard

  • Zeer fraai design en vormt vaak de blikvanger in een ruimte.
  • De open haard is gemakkelijk aan alle kanten schoon te houden, ook onder de haard.
  • Een hangende haard is meestal ook een draaibare open haard. Zo kun je de warmte richten.
  • Naast stijlvol en modern kan een zwevende haard ook klassiek gezellig zijn. Je kunt namelijk met meerdere mensen rondom een haardvuur zitten.

Bron featured image: https://nl.pinterest.com/pin/189151253079241138/