4x waarom je juist nú wilt investeren in duurzaamheid

Een duurzame woning wordt overal gepromoot. Je hoort van alles over isolatie, zonnepanelen en ga zo maar door. Toch denk je misschien dat het nu niet het juiste moment is. Tenslotte is het best duur om je huis duurzaam te maken. Er zijn echter 4 goede redenen waarom je juist nú wilt investeren in duurzaamheid van je woning.

1. Er is nog subsidie voor isolatie

Het plaatsen van isolatie in en rondom de woning is niet goedkoop. Je kunt natuurlijk een berekening maken waaruit blijkt dat je je geld na een aantal jaren terugverdient, maar het blijft een hele investering. Daarom is het prettig dat de overheid een subsidie geeft aan mensen die hun woning isoleren. Er zijn wel wat regels waar je aan moet voldoen, maar in ruil krijg je een deel van je geïnvesteerde geld meteen terug. Dat is toch een mooie meevaller, want zo verdien je je isolatie een stuk sneller terug. De overheid heeft al aangegeven dat de huidige subsidieregeling nog een poosje van kracht blijft, maar uiteindelijk is de kans groot dat dit zal worden afgebouwd. 

2. Zonnepanelen zijn nu nog extra rendabel

Bij zonnepanelen geldt nu nog de salderingsregeling. Dat betekent dat je het aantal kilowatt dat je zonnepanelen terugleveren aan het net mag aftrekken van je energiegebruik. Netto kun je dus verbruik wegstrepen tegen teruglevering. Deze regeling wordt echter afgebouwd. In de komende jaren kun je geleverde kilowatts niet meer wegstrepen tegen je verbruik. In plaats daarvan krijg je een vergoeding, die zal worden afgebouwd. In de praktijk zul je dus veel minder geld terugkrijgen voor geleverde kilowatts. De komende paar jaren zullen zonnepanelen zichzelf naar schatting nog in zo’n 7-10 jaar terugverdienen. Deze terugverdientijd zal met de aangepaste regeling steeds langer worden. Wacht dus niet te lang en zoek informatie over zonnepanelen zodat je nog kunt meeprofiteren van de voordelige regeling.

3. Isoleren zal duurder worden

De prijs van het isoleren van je woning zal waarschijnlijk duurder worden. Als je zelf de werkzaamheden uitvoert, zullen de verschillen wel meevallen. Maar als je het laat doen door een bedrijf, zullen de kosten oplopen. Dat komt omdat er steeds meer vraag is naar isolatie. Omdat de vraag zo hoog is, gaan de prijzen vanzelf omhoog. Het is dus zeker belangrijk om ervoor te zorgen dat je profiteert van de lagere prijzen, want in de komende jaren zal isoleren langzaam duurder worden. Ook de prijzen van warmtepompen en dergelijke apparaten zal waarschijnlijk licht stijgen door de grotere vraag.

4. De gasprijs zal gaan stijgen

De overheid wil graag dat we van het gas af gaan. Er is al toegezegd dat de prijs voor gas in de komende jaren flink zal gaan stijgen. Dit moet woningeigenaren ertoe aanzetten dat ze overstappen op duurzame energie. Wanneer je nu dus alvast duurzame maatregelen neemt, kun je daar volop van profiteren wanneer de gasprijzen gaan stijgen. Hoe duurder de gasprijs, hoe meer je relatief bespaart als je duurzaam verwarmt en je gasverbruik flink beperkt.

Investeren in duurzaamheid verdient zichzelf op de lange termijn terug. Maar het is een flinke kostenpost. Wil je er nu wel aan beginnen? Het antwoord is JA! Als je nu begint met investeren in de duurzaamheid van je woning, kun je profiteren van allerlei voordelen. Zo is het verduurzamen relatief goedkoop en verdien je de investering ook het snelste terug.