Geld lenen voor een verbouwing doe je zo

geld lenen verbouwing

Verbouwen of verhuizen? Met een verbouwing voldoet de woning weer helemaal aan je wensen. Alleen dat financiële plaatje, hoe krijg je dat rond? Geld lenen voor een verbouwing doe je niet zomaar. We geven tips over de verbouwingskosten en hoe je een voordelige lening hiervoor afsluit.

Voordelen en nadelen van verbouwen

Verbouwen zorgt ervoor dat je niet hoeft te verhuizen: je past de woning gewoon naar je wensen aan. Bovendien creëer je meer ruimte (met een aanbouw of dakkapel) en moderniseert de woning. Nog een pluspunt: je maakt je woning energiezuiniger en de waarde stijgt.

Tot zover de voordelen van verbouwen. Nadeel is dat een verbouwing soms lang kan duren en veel rommel met zich meebrengt. Soms vallen de kosten hoger uit dan de waarde waarmee de woning stijgt. Natuurlijk kost verbouwen altijd geld. Vaak heb je hier een lening of tweede hypotheek voor nodig.

Geld lenen voor een verbouwing: 3 tips

Hoe leen je op een verantwoorde manier geld? Met zoveel kredietaanbieders is het belangrijk om ze goed met elkaar te vergelijken. Deze vergelijking kan je op de eindstreep duizenden euro’s besparen. Bekijk de verbouwen tips en ga dan pas aan de slag met het vinden van financiering voor die verbouwing.

Tip 1: de verbouwingskosten

Feit: een verbouwing valt vaak duurder uit dan gepland. Waar moet je overal rekening mee houden? Hieronder wat algemene verbouwingskosten inclusief materiaal en montage:

  • Badkamer: €5000 – € 15.000
  • Keuken: € 8000 – € 20.000
  • Toilet: € 800 – € 2000
  • Aanbouw: € 20.000 – € 50.000
  • Dakkapel: € 3000 – € 6000

Vraag altijd meerdere offertes op, zo kun je verschillende partijen goed met elkaar vergelijken. Houd ook rekening met meerwerk of onvoorziene omstandigheden. Een extra begroting van 10% kan geen kwaad.

Tip 2: persoonlijke lening of doorlopend krediet

Maak een keuze tussen de persoonlijke lening of het doorlopend krediet. Leningen afsluiten doe je tegenwoordig online, dit bespaart je ook nog eens dure advieskosten. Bereken vooraf wat een lening je maandelijks en in totaal kost.

Bij een persoonlijke lening ontvang je het geldbedrag in één keer en betaal je tegen een vaste rente en looptijd terug. Het doorlopend krediet is handig voor langdurige verbouwingen. Hierbij kun je afgeloste bedragen opnieuw opnemen. De rente en looptijd van het doorlopend krediet zijn variabel. Het maandbedrag blijft wel hetzelfde, zodat je toch weet waar je aan toe bent.

Extra tip: tussentijds aflossen is zowel bij de persoonlijke lening als het doorlopend krediet boetevrij (Becam). Mocht je dus een financiële meevaller hebben dan is het altijd verstandig om gedeeltelijk op je lening af te lossen.

Tip 3: lening op het juiste moment afsluiten

Met de historisch lage rente is het een goed moment om een lening af te sluiten. De actuele kredietrente vind je op de website van Becam. Bekijk ook wanneer je geld nodig hebt: vraag de lening in ieder geval niet pas halverwege de verbouwing aan. De kans is dan groot dat de verbouwing vertraging oploopt.

Krijg je binnenkort promotie of verander je van baan en gaat hierdoor het inkomen omhoog? Ook dit zijn goede momenten om een lening af te sluiten. Verbouwen en geld lenen doe je niet op momenten dat je weinig inkomen hebt of voor andere hoge kosten staat.