5 tips om je kamerplanten de zomer door te helpen

hoelang kunnen planten zonder water

Zomerplanten hebben het tijdens de heter wordende Nederlandse zomers steeds moeilijker om de zomer door te komen. Kamperplanten zonder water houden het natuurlijk niet lang vol, maar ook als ze tijdens bloedhete zomers regelmatig water krijgen hebben kamerplanten het lastig. Hoe krijg je deze planten goed de hete zomer door? Hoelang kunnen planten zonder water? Met onderstaande tips weet je hoe je jouw planten ‘plantaardig’ de zomer door helpt! Doe er je voordeel mee!

1. Planten water geven is de basis

Jouw planten water geven op hete dagen is de belangrijkste manier om te voorkomen dat ze doodgaan. Kamerplanten zonder water gaan, zeker als ze veel water nodig hebben, binnen drie dagen dood. Zorg er daarom voor dat je de planten met een planten bevochtiger goed nat houdt. Maar let op: niet elke kamerplant heeft veel vocht nodig via een planten bevochtiger. Denk bijvoorbeeld aan cactussen. Het antwoord op de vraag hoelang kunnen planten zonder water ? is voor cactussen: ‘s Zomers is één keer per maand water sproeien voldoende. Dit komt omdat cactussen veel water opslaan en ook water uit de lucht kunnen halen. Kamerplanten zonder water die het, naast cactussen, ook goed doen in de hitte zijn onder meer sanseveria’s, palmlelies, crassula’s en de beaucarnea recurvata.

2. Zet planten uit de zon

Naast planten water geven is het aan te raden om kamerplanten niet rechtstreeks in de zon te zetten. Vermijd direct zonlicht, om te voorkomen dat de planten in huis snel uitdrogen!

3. Geef water in de avond en ochtend

Kamerplanten zonder water, behalve als ze hittebestendig zijn, zijn snel dood. Kies er daarom voor de planten met een planten bevochtiger water te geven op de best mogelijke momenten, namelijk: in de ochtend en late avond. Het is dan namelijk minder warm, waardoor het plantenwater minder snel verdampt en de planten in de kamer meer vocht kunnen opnemen.

4. Houd het huis zo koel mogelijk

Logisch, maar daarom niet minder waar: het is belangrijk om het binnen zo koel mogelijk te houden. Dit kan met airconditioning of enkele ventilators, maar ook – als het waait en niet te heet is – ook door ramen en deuren tegen elkaar open te zetten.

5. Geen extra voeding

Geef de planten in de zomermaanden geen extra plantenvoedsel. Ze hebben het dan al druk genoeg met de hitte en geen behoefte aan extra krachtvoer!