5 Zeer populaire legpatronen voor vloeren

Een houten vloer geeft uw huis een rustieke en natuurlijke uitstraling. Hoewel houten vloeren wellicht prijzig zijn in aanschaf, is hout ook heel erg duurzaam en heeft u met een klein beetje onderhoud jaren plezier van een prachtige vloer. Of uw huis nu een klassieke of een moderne uitstraling heeft, er is altijd een houten vloer die bij uw interieur past. Houten vloeren kunnen worden gelegd in diverse patronen met elk hun eigen uitstraling.  

Het visgraatpatroon blijft een absolute topper

Een vloer met het patroon van een visgraat komt in elke ruimte van uw huis volledig tot zijn recht. Of het nu om de keuken gaat of uw woonkamer. Deze patroonvorm is al heel lang erg geliefd en wordt ook nu nog veelvuldig gekozen. Een visgraat patroon vloer bestaat uit planken die allemaal precies dezelfde lengte hebben en zigzag tegen elkaar aan gelegd worden. Dit geeft een bijzonder speels effect. Het patroon is gemakkelijk aan te passen aan de grootte van de kamer. Wanneer het gaat om een grote ruime kamer, dan kunt u kiezen voor een grotere plank om de visgraat mee te leggen. In een kamer van beperkte afmetingen bent u beter af met een kleiner visgraat patroon.

Hongaarse punt patroon

Een vloer die gelegd is met het Hongaarse punt patroon zorgt voor een authentieke look. Net als bij het visgraat patroon hebben alle gebruikte planken dezelfde lengte. Het verschil zit hem in de vorm van de hoeken. Bij een Hongaarse punt worden de planken  in een hoek van 60 graden gelegd en sluiten de korte kanten van de planken aan. Bij een visgraat patroon liggen ze juist in een hoek van 90 graden en ligt de korte zijde haaks op de lange zijde van de naastliggende plank. Het chevron patroon is zeker niet nieuw en werd zelfs al gebruikt in de 17e eeuw in kastelen.

Versaille vloer als eyecatcher     

Zoals de naam al een beetje verraad werd deze vloer al gevonden in het Paleis van Versailles. Het wordt dan ook een vorstelijk patroon genoemd die van uw kamer een echte eyecatcher maakt. Het patroon doet het heel goed bij een klassiek interieur. Het patroon bestaat uit planken van verschillende lengtes die als het ware in elkaar gevlochten worden en omkaderd worden met een rand. Het leggen van een Versaille vloer is een tijdrovend en precies werkje dat niet door iedereen zomaar kan worden gedaan.

Mozaïek vloer

Een wellicht minder bekend patroon is de mozaïekvloer, Deze vloer bestaat uit allemaal kleine houten plankjes die voortdurend verspringen ten opzichte van elkaar. Dit maakt dat het mozaïek patroon beter tot zijn recht komt in een grotere ruimte. Het patroon is namelijk vrij druk. Dat zorgt er ook wel weer voor dat de vloer extra in het oog springt.

Planken vloer

De gewone plankenvloer is het meest voorkomende patroon. Door het gebruik van diverse kleuren en materialen kunt u ook deze vloer een heel eigen uitstraling geven. De planken vloer bestaat veelal uit planken die allemaal even lang zijn en tegen elkaar liggen met de lange zijde.

Vloeren gemaakt van hout passen zoals u leest in ieder interieur. U hoeft enkel het juiste patroon te kiezen om de uitstraling te creëren die u wenst.