Met de juiste verlichting creëer je sfeer in huis

Heb je een nieuwe woning en zoek je nog de juiste verlichting voor jouw interieur? Of heb je al een woning maar mis je nog een geschikte lamp? Doordat er veel verschillende soorten lampen te koop zijn, kan het nog best lastig zijn om de juiste lamp te vinden.
Om de perfecte lamp te vinden is het handig om te bedenken welke functie de lamp moet vervullen. Moet het een praktische lamp zijn of is deze vooral bedoeld als sfeermaker, of beide. Ook kan het al helpen om te bepalen voor welke ruimte de lamp is bedoeld.

verlichting woonkamer

Verlichting voor de woonkamer 

Wanneer je een lamp zoekt voor de woonkamer dan zijn er verschillende mogelijkheden. Als je een lamp zoekt voor boven de tafel dan is een hanglamp erg geschikt. Zoek je iets wat echt een statement maakt, dan zorgt een kroonluchter voor extra allure.
Voor een dressoir is het handig om je objecten in groepjes te plaatsen. Deze kan je dan mooi verlichten met een tafellamp, een wandlamp of een kleine hanglamp.

Verlichting voor de keuken

De keuken is vaak de plek waar familie en vrienden samen komen. Er wordt gekookt, gegeten en gezellig gekletst. De juiste verlichting zorgt voor extra sfeer. Daarnaast heb je ook functionele verlichting nodig om bijvoorbeeld je eten goed te kunnen bereiden.
Iedere keuken heeft een basisverlichting nodig. Met een plafondlamp krijg je een duidelijk overzicht van de ruimte. Ook is LED verlichting in de keuken erg populair. Dit heeft als voordeel dat het zuinig is in verbruik en gemiddeld wel 10.000 branduren meegaat. 

Verlichting voor de badkamer

De badkamer is een plek om je dag te beginnen en jezelf te verfrissen. In deze ruimte kun je ongezien aardig wat tijd doorbrengen. Zoals tanden poetsen, douchen en make up aanbrengen. Het is dan wel zo handig als je dan de juiste verlichting hebt die zowel sfeer geeft als functioneel is. Lampen die in de badkamer goed tot hun recht komen zijn: spiegellampen, wandlampen, spots en plafondlampen. Een belangrijke voorwaarde voor badkamerverlichting is dat deze beschermd is tegen vocht. De hoeveelheid van bescherming wordt aangeduid met de IP waarde.

Verlichting voor de slaapkamer 

Voor de algemene verlichting van je slaapkamer is een plafondlamp zeer geschikt omdat deze de gehele ruimte verlicht. Wanneer je nog een lampje zoekt om een boek bij te lezen dan is een nachtkastlampje de juiste keuze. Dit kan bijvoorbeeld een bedlampje, een klemlampje, een schemerlamp of een touchlamp zijn. Houd bij het kiezen van de juiste lamp rekening met het formaat van de lamp, zodat deze op je nachtkastje past.