Dit zijn echte sfeermakers in huis

Een woning wordt pas echt een thuis als je er sfeer in kan brengen. Dat is eigenlijk niet zo moeilijk als je maar rekening houdt met een aantal zaken. Hieronder een aantal tips.

vintage carpet

1. Licht

Hoe je het ook wendt of keert, verlichting is de nummer 1 als het aankomt op sfeer in huis. Uiteraard mag je bij de inrichting nooit vergeten dat licht ook functioneel moet zijn. Om te lezen, te studeren, te werken en te genieten van je hobby’s is er nu eenmaal voldoende licht nodig. Maar daarnaast valt met licht te spelen en is het de ‘temperatuur’ van het licht dat de sfeer bepaalt. Kaarslicht is nog steeds onovertroffen maar de ontwerpers van lampen proberen ook die warmte te geven aan hun producten. Een staande vloerlamp of juist een hangende lamp boven de eettafel kunnen voor het gewenste effect zorgen en vergeet ook niet de accentuerende werking van de aloude spot.

2. Shutters

Deze stijlvolle wijze van raambekleding bestond al bij de oude Grieken als een wijze om de woningen koel te houden tijdens de zomerhitte. Nadat het systeem in Europa grotendeels was vervangen door gordijnen, werd het door de Spanjaarden weer geïntroduceerd in het zuiden van de Verenigde Staten. De chique landhuizen werden vrijwel altijd voorzien van shutters tegen de zon maar ook vanwege het romantische licht dat deze geven. Toen de Amerikaanse films de wereld veroverden, zag men ook het gebruik van shutters en de bijzondere licht dat dit opleverde. Inmiddels zijn shutters ook echte sfeermakers aan deze kant van de oceaan. Een andere voordeel is dat shutters op maat kunnen worden gemaakt voor ieder soort raam, ook de moeilijke.

shutters

3. Vloerkleden

De inrichting van je woning is uiteraard een persoonlijke zaak. Niet iedereen houdt van een kamer vol spullen en knus is ook niet aan een ieder besteed. Het is echter wel van belang om te voorkomen dat een kamer hol gaat voelen en klinken. Een van de beste methoden daarvoor is om met vloerkleden te werken. Door de grote hoeveelheid kleuren en patronen, is er ook altijd een exemplaar dat past in jouw inrichting. Denk bijvoorbeeld aan vintage vloerkleden. Een vloerkleed geeft sfeer en zorgt dat geluiden worden gedempt. Dat is niet alleen sfeervol maar vaak ook plezierig voor je buren.

4. Kamerplanten

Planten in huis zijn weer helemaal trendy om voor extra sfeer te zorgen. Vandaag de dag kies je niet alleen meer voor een aantal sfeermakers op de vensterbank, het mag ook best een beetje meer zijn. Overal in het huis is wel een plekje te vinden voor een mooie kamerplant en voor ieder plekje is er ook wel een plant. De (web)shops maken het tegenwoordig ook meer eenvoudig voor je door planten ook in te delen naar de plaats waar die het goed doen. Zo kan een varen bijvoorbeeld zich heel prettig voelen in de badkamer.

5. Wanddecoratie

Voor zowel iemand die houdt van een druk interieur als voor de fans van minimalisme in inrichting vormt wanddecoratie een middel om sfeer te brengen. Schilderijen, foto’s maar ook een hertengewei. Aan jou de keuze.