6 simpele tips om je huis en tuin op z’n mooist vast te leggen op de foto

Wil je graag je interieur of je tuin mooi op de foto zetten voor je Instagrampagina, maar komt het nét niet helemaal mooi uit de verf? Geen zorgen, dit kan ook best lastig zijn als je niet weet waar je op moet letten. Daarom geven we je 6 simpele tips waarmee het niet kan mislukken! 

  1. Gebruik daglicht 

Hoe blij je ook bent met je lampen, toch kun je deze maar beter uit laten als je een foto maakt van je interieur. Ze zorgen namelijk vaak voor een gekke gelige gloed in je foto en dat is zonde! Het beste kun je gewoon gebruik maken daglicht, want dat zorgt voor het mooiste licht. Pakt de foto toch iets te donker uit of is het grauw weer? Bewerk je foto dan met een fotobewerkingsapp, waarmee je het contrast, de belichting en de kleurtemperatuur kunt bewerken. Maar pas op met te heftige filters want dat komt onnatuurlijk over. 

  1. Zorg voor rechte foto’s 

Al is je interieur of tuin nog zo prachtig, wanneer de foto scheef is zal de aandacht vooral daar naar gaan. En dat wil je niet! Tijdens het maken van de foto is het dan ook aan te raden het fotoraster aan te zetten, zodat je hier meteen al op kunt letten. Is de foto alsnog een beetje scheef? Geen zorgen, dat kun je nog makkelijk bijwerken in de foto-app zelf of in een van de bewerkingsapps. 

  1. Pas op voor tegenlicht 

Let ook altijd op dat je niet tegen het felle zonlicht in fotografeert. Tenzij je alleen de silhouetten op de foto wil hebben natuurlijk, maar je ziet dan maar weinig van je interieur zelf.  

  1. Kleurrijk detail 

Een ton sur ton interieur kan prachtig zijn en zorgt voor een bepaalde rust, maar een kleurrijk detail die er op subtiele wijze uitspringt mag wat ons betreft nooit ontbreken. Zéker op een foto kan dat extra leuk uitpakken. Dit hoeft echt geen enorm object in neonkleuren te zijn, maar kan ook gewoon een mooi schilderij, een plant of een gekleurde vaas zijn. Geen fan van felle kleuren? Kies dan voor zachte pastelkleuren! 

  1. Schoon, opgeruimd en geen prullaria 

Een andere belangrijke regel is dat je interieur clean moet zijn. En dan hebben we het niet per se over minimalistisch en kaal, maar vooral schoon (dus geen laag stof of vetvlekken) opgeruimd en niet al te veel prullaria overal. 

  1. Val op 

Het is op Instagram soms best lastig om op te vallen tussen al die andere interieur influencers. Zeker wanneer jouw interieurstijl overeenkomt met veel andere interieurliefhebbers. Pas je interieur dan ook zeker niet alleen aan om op te vallen, want het gaat er natuurlijk vooral om dat jij het zelf mooi vindt. Maar probeer wel op een andere manier op te vallen. Bijvoorbeeld door je manier van schrijven, de interactie met je volgers en de manier van fotograferen. Een paar jaar geleden waren flatlays (foto’s van bovenaf) bijvoorbeeld helemaal hot, maar heb je er al eens aan gedacht om dit nog een niveautje hoger te tillen? Wil je je tuin bijvoorbeeld écht gaaf op de foto zetten, dan kun je ook een drone kopen en je tuin van bovenaf vastleggen! Let wel even op dat je niet zomaar de tuin van de buren op de foto legt en met je volgers deelt, of vraag van tevoren toestemming.