7x Handige tips voor als je gaat schilderen

Ben je op zoek naar handige tips voor als je gaat schilderen? Dan ben je hier op de juiste plek! Een schilder inhuren kost vaak flink wat geld dus daarom is het fijn om zelf aan de slag te gaan. Schilderen is niet het moeilijkste wat er is, maar je wilt het uiteraard van de eerste keer goed doen. Het is nu eenmaal prettig als je meteen een mooi resultaat krijgt. Voordat je aan de slag gaat met je verfroller is het handig om de volgende tips eens door te nemen. Zo kan je straks goed voorbereid aan de slag!

Handige tips voor als je gaat schilderen

1. Houd rekening met de temperatuur als je gaat schilderen

Wil je de muren voorzien van een nieuw likje verf? Controleer dan eerst even de temperatuur in huis. De temperatuur in een ruimte speelt namelijk een belangrijke rol bij het eindresultaat. Probeer altijd een temperatuur tussen de tien en twintig graden in huis aan te houden als je gaat schilderen. Zet de verwarming in huis dus wat lager – of juist hoger in de winter – voordat je aan de slag gaat.

2. Check, check, dubbelcheck

In de bouwmarkt kan je handige kleurwaaiers vinden, maar toch is het verstandig om de kleur ook op de muur te testen. Bij sommige kleuren is het mogelijk om een klein blikje verf te scoren zodat je een klein stuk van de muur kunt verven. Dit is erg handig wanneer je twijfelt of het de juiste kleur is. Zeker in combinatie met kleurrijke meubels en woonaccessoires kan een kleur op de muur soms anders uit vallen.

3. Zorg dat je het juiste gereedschap hebt

Niets is vervelender om er tijdens het schilderen achter te komen dat je gereedschap mist. Dan moet je halverwege de verfsessie naar de bouwmarkt racen en dat is echt niet fijn. Bekijk daarom op voorhand op je het juiste gereedschap in huis hebt. Denk aan verschillende soorten verfkwasten, rollers, tape en handschoenen. Wanneer je alles binnen handbereik hebt, kan je zorgeloos beginnen verven.

tips voor het schilderen

4. Gebruik aluminiumfolie

Verfbakken schoonmaken is geen leuk klusje. Bovendien is het zonde om de bakken direct weg te gooien. Dé ultieme tip? Leg een laag aluminiumfolie onderin zodat je dit er na je verfsessie alleen maar af hoeft te halen. Je kunt aluminiumfolie trouwens ook gebruiken voor het afdekken van vervelende stukjes zoals licht- en deurknoppen. Dit verft een stuk gemakkelijker!

Lees ook: 10 dingen die je met aluminiumfolie kunt doen

5. Trek handschoenen aan

Misschien denk je nu nog wel: “Oh, ik hoef geen handschoenen aan te trekken”. Echter zal je je dit snel beklagen want voordat je het weet, zit je helemaal onder de verf. Trek dus gerust wat oude kleren en een paar goede handschoenen aan. Deze handschoenen zijn overigens multifunctioneel want tijdens de lunch kan je ze makkelijk rond je kwast schuiven. Op die manier blijft je kwast nat en kan je hem na het eten opnieuw gebruiken. Zo handig!

6. Pak de föhn erbij

Het is heel belangrijk om te tapen. Zo voorkom je immers strepen of vlekken op de moeilijk bereikbare plekken. Let wel op want soms trekt de tape een stuk verf mee wanneer je het van de muur af trekt. Gelukkig kan je hiervoor een föhn gebruiken. Door met de föhn op de tape te blazen en deze een beetje te verwarmen, trek je hem er daarna heel netjes af. Hoef je je daarover ook al geen zorgen meer te maken.

tips voor als je gaat schilderen

7. Maak de vloer schoon met reinigingsdoekjes

Tenslotte is het handig om een pak gezichtsreinigingsdoekjes bij de hand te hebben. Deze doekjes zijn niet alleen geschikt voor het verwijderen van make-up, maar werken ook prima op verf. Sommige doekjes bevatten een beetje alcohol waardoor je de vlekken gemakkelijk van de vloer krijgt. Boenen is dus niet nodig!