Hoe kom je van huisstofmijt af? 10 gouden tips!

Iedereen heeft huisstofmijt in huis. In eerste instantie lijk je er misschien geen last van te hebben, maar door allergieën kunnen deze beestjes toch flink wat overlast bezorgen. Ook al zie je ze niet met het blote oog, er leven miljoenen van deze kleine beestjes in je bed, tapijt, bank en kussens. Ben jij gevoelig voor huisstofmijt? Dan kunnen onderstaande tips helpen om van huisstofmijt af te komen. Helemaal weg krijg je ze nooit, maar je kunt het aantal mijten wel flink verminderen.

1. Huisstofmijt bestrijden: verschoon je bed

Hoe kom je van huisstofmijt af? Allereerst is het ontzettend belangrijk om regelmatig je bed te verschonen. Het klinkt logisch maar toch schiet het er dikwijls bij in. Je warme, vochtige bed is namelijk een heerlijke broeihaard voor huisstofmijt. Ze zien jouw huidschilfers als een lekker hapje om van te smullen. Aangezien mijten niet tegen hoge temperaturen kunnen, doe je er goed aan om je beddengoed iedere week op minstens 60°C te wassen. Hiermee verwijder je ook direct hun uitwerpselen en eigen huidschilfers. Een rondje in de droger is ook ideaal om mijten te doden. 

2. Maak je bed niet op

Ja, het ziet er een beetje rommelig uit, maar het is veel beter voor je om je bed niet op te maken. Hierdoor kan je matras beter luchten en verdampt het vocht dat je ‘s nachts uitscheidt. Huisstofmijt drinkt geen water zoals mensen, maar ze absorberen het vocht door de lucht. Daarom zitten ze graag op een licht vochtige plek zoals je bed. Je kunt dus beter je dekbed opvouwen en aan het voeteinde leggen zodat je matras kan verluchten. 

3. Slaap op een anti-allergie matras

Omdat je je matras nauwelijks of nooit wast, bevat deze miljoenen mijten. Zelfs de schoonste matrassen zijn een broedplaats voor deze kleine beestjes. Wil je huisstofmijt beperken? Dan doe je er goed aan om een anti-allergie matras te kopen. In deze matras gedijen de mijten minder goed dus ze zullen er minder in voorkomen. Mocht je dit een te grote investering vinden, dan kan je altijd anti-allergene matrashoezen gebruiken. Deze kan je als laagje gebruiken tussen jouw lichaam en de huisstofmijt.

4. Gebruik geen donzen kussens en dekbedden

Gooi donzen kussens en dekbedden weg want deze vormen de ideale plek voor mijten. Dit komt ook omdat je synthetische exemplaren in de was kunt stoppen en zo de beestjes kunt doden. Langs de andere kant zweet je meer door synthetisch beddengoed dus het heeft voor- en nadelen. Ben je echt allergisch? Dan kan het zeker helpen om hypo-allergeen beddengoed aan te schaffen.

5. Vervang tapijt door laminaat

Net als je bed is je tapijt een heerlijke plek voor mijten. De dode huidcellen van jou en je huisdieren komen in je tapijt terecht, waar de mijten lekker van kunnen eten. Ben je allergisch of gevoelig voor huisstofmijt? Dan is het verstandig om het tapijt weg te doen. Kies liever voor laminaat, parket of tegels. Mocht je het ongezellig vinden om geen tapijt te hebben, kies dan voor een laagpolig vloerkleed en laat dit regelmatig schoonmaken, of gebruik een spray die huisstofmijt doodt. 

zo kom je van huisstofmijt af

Lees ook: Wordt het tapijt of toch laminaat? Voordelen en nadelen per vloertype

6. Houd de thermostaat in de gaten

Niet alleen vanwege de hoge stookkosten, maar ook om huisstofmijt te bestrijden. Mijten gedijen het beste bij een temperatuur tussen de 24 en 27 graden. Daarnaast houden ze ook van vochtige plekken dus een vochtige woning is een stuk aantrekkelijker voor hen. Let op: het is niet omdat je woning kouder en minder vochtig is, dat je geen huisstofmijt hebt. Ze planten zich wel minder snel voort. Houd de thermostaat op maximaal 21 graden en probeer te voorkomen dat je woning vochtig wordt. Is je huis wel te vochtig? Gebruik dan een speciale luchtontvochtiger.

Pingi Vida 2 Luchtontvochtiger
Pingi Vida 2 Luchtontvochtiger
De'Longhi Tasciugo AriaDry DEX210
De’Longhi Tasciugo AriaDry DEX210
Clean Air Optima
Clean Air Optima
LifeGoods Luchtontvochtiger
LifeGoods Luchtontvochtiger

7. Houd huisdieren uit de slaapkamer

Huisstofmijt is ook gek op huidschilfers van huisdieren. Als je een allergie hebt, dan kan je jouw kat of hond het beste uit jouw slaapkamer houden. Houd je huisdieren ‘s nachts bij voorkeur in één ruimte om te beperken dat ze overal haren en schilfers achterlaten.

8. Zachte banken, kussens en gordijnen

Alles wat stof aantrekt, trekt ook mijten aan. Telkens dat jij je gordijnen opendoet of op de bank ploft, komt er stof vrij dat zich opnieuw verspreidt. Kies daarom voor lamellen of luxaflex in plaats van gordijnen en een (nep)lederen bank. Beperk ook het aantal sierkussens op de bank, hoe gezellig je ze ook vindt. Stop de knuffels van je kinderen ook regelmatig in de wasmachine want hier zijn mijten ook dol op. Mogen de knuffels niet in de wasmachine? Stop ze dan in een plastic zak in de diepvries voor 24 uur. 

9. Gebruik een stoomreiniger

Een stoomreiniger is ideaal voor het reinigen van objecten die niet in de wasmachine kunnen. Denk aan matrassen, banken en tapijten. De stoom doodt bacteriën en huisstofmijt, en zorgt voor minder stof en viezigheid.

Achaté 2 in 1 Stoomreiniger en Handstomer
Achaté 2 in 1 Stoomreiniger en Handstomer
BISSELL 1558N SpotClean Pro
BISSELL 1558N SpotClean Pro
BISSELL SpotClean Proheat Vlekkenreiniger
BISSELL SpotClean Proheat Vlekkenreiniger

10. Maak regelmatig schoon

Tenslotte een voor de hand liggende tip, maar het is enorm belangrijk om altijd een schoon huis te hebben. Als mens verlies je dagelijks veel dode huidcellen waarmee miljoenen mijten zich kunnen voeden. Stofzuig en dweil je huis daarom regelmatig. Veeg ook minstens een keer per week met een vochtige doek het stof over de oppervlakken weg. Door een vochtige doek te gebruiken, neem je het stof echt op in plaats van dat je het verplaatst.