Wordt het tapijt of toch laminaat? Voordelen en nadelen per vloertype

Veel mensen vinden het maar lastig om een keuze te maken: wordt het tapijt in de woonkamer of kies ik er toch voor een laminaat vloer voor in de woonkamer te (laten) leggen. Beide soorten vloeren, een tapijt in de woonkamer of laminaat leggen, hebben hun eigen voordelen en nadelen. Welke zijn dit precies?

tapijt of toch laminaat

De voordelen en nadelen van een tapijtvloer

Vermoedelijk het belangrijkste voordeel van een tapijt in de woonkamer is het comfort wat je hiermee verkrijgt. Een vloer met tapijt voelt heerlijk warm aan. Hierdoor kun je er ook met sokken of zelfs blote voeten overheen lopen, zonder dat je koude voeten krijgt. Het warme en zachte gevoel dat tapijt geeft, helpt om je snel comfortabel te voelen in de woonkamer. In de tweede plaats is een vloer met tapijt perfect als je een kleurenpalet of specifieke patronen in de woonkamer wilt aanbrengen. Middels tapijtegels met of zonder motieven erop, of in specifieke kleuren, kun je een spannende en verrassende vloer maken die minder opvalt of juist direct in het oog springt. Je hebt dus veel keuze als woningeigenaar om een eigen stijl vloer te maken. Ten slotte is tapijt een populaire keuze als vloerbedekking vanwege de relatief lage kosten per m2 van dit materiaal. Natuurlijk heeft tapijt ook nadelen. Als nadelig wordt vooral het feit ervaren dat het schoonmaken van een tapijtvloer best intensief is. Vuil en viezigheid hoopt zich snel op in tapijt, dus is het zaak om de vloer regelmatig schoon te maken met een stofzuiger. En heb je snel last van allergie├źn en huisstofmijten, dan kun je beter niet kiezen voor tapijt, maar voor laminaat.

De voordelen en nadelen van laminaat in huis

Een laminaat vloer voor in de woonkamer leggen is om diverse redenen aantrekkelijk. Het gebruik van een laminaat vloer voor in de woonkamer is vooral aantrekkelijk omdat dit vloertype qua onderhoud weinig vraagt. Even dweilen en/of de vloer stofzuigen en het vloeroppervlakte is snel schoon. Voorkom krassen op laminaat door onder meubilair stofjes te plakken die krasvorming voorkomen als tafelpoten of stoelpoten over de vloer schuiven. Prettig aan laminaat is dat het vochtbestendig is: een keer een glas drinken die over de vloer valt leidt dus niet tot schade door intrekkend vocht. En verder heb je veel keuze aan materiaalsoorten, kleuren en typen vloer. Ten slotte is het zelf leggen van laminaat, zeker van kliklaminaat, behoorlijk eenvoudig. Nadelen zijn de gevoeligheid voor krasvorming en het feit dat de vloer minder warm aanvoelt dan tapijt. Als nadelig wordt ook het contactgeluid genoemd: laminaat is doorgaans een stuk gehoriger dan tapijt.