Drie tips voor een mooi vloerkleed

Ga jij voor rechthoekig of rond, laagpolig of hoogpolig, kleurrijk of juist eenvoudig? Er zijn heel veel keuzes wanneer je een vloerkleed gaat kopen. Natuurlijk kijk je naar wat je mooi vindt, maar er komt nog meer bij kijken. Zo zijn het formaat, de vorm en zelfs de manier waarop je het kleed neerlegt bepalend voor de uitstraling van je interieur.

mooi vloerkleed

Juiste afmetingen bepalen

Voor het bepalen van het meest geschikte formaat van het vloerkleed kijk je in eerste instantie naar de ruimte waar het vloerkleed komt te liggen. Ook de afmetingen van de meubels die je op of rondom het kleed zet zijn van belang. Een grote bank of eethoek vraagt om een groter kleed. In een compacte woonkamer kies je liever voor een kleiner vloerkleed. Je creƫert een knusse zitplek met een groot vloerkleed in een grote ruimte, terwijl dit in een kleine ruimte juist zorgt voor een vol gevoel. Wat helpt bij het bepalen van het juiste formaat is kranten op de vloer leggen in de afmetingen van het vloerkleed dat jij op het oog hebt. Zo zie je in een oogopslag wat de afmeting met de ruimte doet en weet je zeker dat je de juiste keuze maakt. Een vloerkleed fleurt iedere ruimte op, van de woonkamer en eetkamer tot de slaapkamer en hal.

Welke vorm staat mooi?

Iedere vorm heeft zijn eigen effect op de uitstraling van je interieur. Zo kun je kiezen voor een rechthoekig, vierkant of rond vloerkleed en zijn er zelfs kleden met een combinatie van rechte en ronde vormen. Bij de keuze van de juiste vorm kijk je naar de vormen van de ruimte en van je meubels. Wil je bijvoorbeeld de lengte benadrukken? Dan werkt het goed om een rechthoekig vloerkleed in de lengte neer te leggen. Met een rond vloerkleed verzacht je juist de strakke lijnen in je interieur. Je kunt trouwens ook verschillende kleden mixen en matchen en een rond vloerkleed deels op een rechthoekig vloerkleed leggen. Met de print ben je helemaal vrij, maar kijk goed naar het kleurgebruik in de ruimte. Het kan erg leuk zijn om een eyecatcher te maken van het vloerkleed en bijvoorbeeld te kiezen voor een opvallende dierenprint.

Hoogpolig of laagpolig?

Hoogpolig, laagpolig, van sisal, katoen of wol: vloerkleden zijn er in allerlei verschillende structuren en materialen. Een hoogpolig vloerkleed geeft je interieur niet alleen in een handomdraai meer sfeer en warmte, maar voelt ook heerlijk aan je voeten. Met wat andere zachte woonaccessoires, zoals plaids en kussentjes, draai je de verwarming ’s winters een stuk naar beneden en hoef je minder te betalen aan de energieleveranciers. Een laagpolig kleed is vaak weer gemakkelijker in onderhoud. Dit kleed is uitermate geschikt voor gebruik onder de eetkamertafel, want je maakt het makkelijk schoon en kunt de stoelen eenvoudig naar achteren schuiven. Het meest onderhoudsvriendelijke materiaal is wol. Door de natuurlijke eigenschappen blijft er een vettig laagje liggen op het wol. Hierdoor trekken kleden van dit materiaal nauwelijks vuil aan en maak je deze makkelijk schoon.