Hoe krijg je een houten vloer weer mooi?

Een vloer krijgt flink wat te verduren. Denk aan schurende stoelen, huisdieren met scherpe nagels en bewoners die er met tal van schoenen overheen lopen. Vooral een houten vloer is heel gevoelig, zeker in de woonkamer of een andere drukbezochte kamer. Daarom hebben houten vloeren eens in de zoveel tijd een onderhoudsbeurt nodig. Hoe krijg je een houten vloer weer mooi? Met de volgende tips kan je jouw houten vloer opknappen!

Hoe krijg je een houten vloer weer mooi? 

Vloer behandelen zonder te schuren

Als je aan een opknapbeurt voor de vloer denkt, zie je waarschijnlijk meteen taferelen met schuurpapier voor je. Net als veel stof en dagenlang ploeteren. Deze gedachte is zeker niet raar want dit is een traditionele aanpak om een vloer weer te laten glimmen. Echter bestaan er tegenwoordig ook andere middelen waarmee je een vloer binnen no time behandelt.

Houten vloer behandelen met olie

Zo is het de moeite waard om je houten vloer met olie te behandelen. Door dit eens in de zoveel tijd te doen, blijft het hout stevig en in goede conditie. Een groot voordeel aan oli├źn is dat ze zeer gebruiksvriendelijk zijn. Maak de vloer eerst goed schoon met de stofzuiger en dweil, en ga daarna aan de slag met de olie. Waar kun je het beste een houten vloer mee dweilen? Als je gaat dweilen, doe je er goed aan om een beetje schoonmaakazijn of allesreiniger aan het lauwwarme water toe te voegen.

Het is natuurlijk belangrijk dat je de juiste olie voor je vloer in huis haalt. Laat je daarom goed informeren en controleer altijd de verpakking van het product. Eens je de juiste olie in huis hebt, is het gebruik heel makkelijk. Giet een beetje olie op de vloer en wrijf dit per klein stukje in met een microvezeldoek. Let erop dat je met de nerven van de vloeren mee wrijft en dat je de olie gelijkmatig aanbrengt. Staat de vloer helemaal in de olie? Wacht dan een paar minuten en ga dan met een nieuwe, schone microvezeldoek nog eens over de vloer. Doe dit opnieuw in de richting van de nerven van het hout.

Hoe krijg je een houten vloer weer mooi

Houten vloer beschermen

Zodra de klus erop zit en je houten vloer weer als nieuw glanst, wil je er natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. Wanneer je jouw vloer niet goed genoeg beschermt, moet je snel weer terug aan de slag met de olie. Je houten vloer beschermen is helemaal niet zo moeilijk. Door bijvoorbeeld vilt onder de stoelpoten te bevestigen, voorkom je diepe krassen in je pas geoliede vloer. Daarnaast kan je ook rubber doppen onder je houten of metalen stoelpoten bevestigen. 

Zo, met deze tips behandel je een houten vloer en krijg je hem weer mooi. Door je vloer steeds goed te beschermen, voorkom je dat je regelmatig met de olie aan de slag moet. Bovendien geniet je op die manier het langst van je mooie houten vloer!