Waar gebruik je schuurpapier voor? 10 handige klusjes!

Vrijwel iedereen heeft wel een stuk schuurpapier in de garage liggen. Je hebt waarschijnlijk zelf wel eens iets geschilderd en dus staan schuren, maar je kunt nog veel meer met schuurpapier doen dan je denkt. Waar gebruik je schuurpapier voor? Wij zetten een aantal klussen op een rijtje! En nee, je hoeft hiervoor niet per se nieuw schuurpapier te gebruiken. Je kunt ook perfect kleine restjes gebruiken.

alles over schuurpapier

1. Houten snijplank schuren met schuurpapier

Heb je een houten snijplank die er niet meer zo fraai uitziet? Na een tijdje komen er allerlei groeven in door je mes en hierin kunnen etensresten achterblijven. Daarnaast kan eten het hout verkleuren. De oplossing? Schuur de snijplank lichtjes met fijn schuurpapier en gebruik een niet-giftige (!) minerale olie om de plank opnieuw in te vetten.

2. Roest verwijderen op gietijzeren pan

Pas dit trucje niet toe bij je mooiste pannen, maar als je een gietijzeren pan in de keukenkast hebt staan die een beetje is gaan roesten, dan kan je de roest verwijderen met schuurpapier. Daarnaast kan je nieuwe gietijzeren pannen lichtjes schuren om eventuele bobbeltjes weg te halen. Ga wel altijd voorzichtig te werk.

3. Onderkant schoenen schuren voor meer grip

Hebben je schoenen geen profiel? Dit kan vooral in de winter zeer glad zijn. Om dit te voorkomen kan je de onderkant van je schoenen schuren voor meer grip. Een simpel trucje waarmee je veel ongelukken kunt voorkomen!

hier gebruik je schuurpapier voor

4. Pluisjes van trui verwijderen

Je kunt ook pluisjes van je trui verwijderen door met schuurpapier over de trui te wrijven. Hierbij is het wel belangrijk dat je in één richting wrijft. Het schuurpapier zal de pluisjes verwijderen zodat je trui er weer als nieuw uitziet.

5. Vlekken in suède verwijderen

Heb je een paar vlekjes in je suède schoenen, jas of handtas? Dan kan je proberen om deze vlekjes eruit te wrijven met een beetje schuurpapier. Suède heeft een ruwe textuur dus door lichtjes te wrijven kan je vlekken verwijderen zonder de stof aan te tasten. Probeer voor de zekerheid eerst wel een klein stukje uit. 

6. Schaar scherper maken

Is je schaar bot of zit er lijm aan door te knutselen? Dan kan je hem scherper maken door met de schaar door schuurpapier te knippen. Dit papier zorgt ervoor dat de schaar scherper wordt én het verwijdert lijmresten. Twee vliegen in één klap!

7. Voegen schuren

Zijn je voegen zo grijs en vies dat je ze niet meer schoon krijgt? Vouw een stuk schuurpapier in de helft en gebruik het uiteinde om de voegen lichtjes te schuren. Ga wel voorzichtig te werk want je wilt natuurlijk geen krassen maken op je tegels.

8. Zaadjes schuren

Deze tip klinkt een beetje vreemd maar het werkt echt! Je kunt Moeder Natuur namelijk een handje helpen door zaadjes lichtjes te schuren voordat je ze in de grond stopt. Op die manier haal je het buitenste laagje weg en kunnen ze beter water opnemen. Zo zullen de zaadjes sneller ontkiemen.

Waar gebruik je schuurpapier voor

9. Slakken bestrijden met schuurpapier

Heb je last van slakken in de tuin en tasten ze je planten aan? Plaats plantenbakken in de tuin op een stuk schuurpapier. De slakken zullen het papier willen aanraken en hierdoor zullen ze je planten niet lastigvallen.

10. Potlood slijpen

Tenslotte kan je ook een potlood slijpen met een stukje schuurpapier. Dit is handig wanneer je je puntenslijper kwijt bent. Wikkel een schuurpapiertje om de punt van het potlood en draai rond totdat je een mooie, scherpe punt hebt. Zo makkelijk is het!

Lees ook: 10 dingen die je met aluminiumfolie kunt doen