Zo gebruik je een plantenmand in je interieur

Wat je favoriete woonstijl ook is, kamerplanten mogen zeker niet ontbreken in je interieur. Het is prachtige decoratie die letterlijk meer leven in huis brengt. Je past de look gemakkelijk naar wens aan door de juiste bloempot te kiezen. Maar weet je wat ook ontzettend leuk is? Een plantenmand in plaats van een standaard bloempot! Planten in een mand zien er speels en trendy uit. Benieuwd hoe je zo’n plantenmand in je interieur het beste gebruikt? De volgende tips helpen je een handje op weg!

Zo gebruik je een plantenmand in je interieur

1. Stop een plastic zak in de plantenmand

Tegenwoordig zijn plantenmanden zo populair dat er inmiddels manden met plastic voering te koop zijn. Deze manden zijn van zichzelf al waterdicht en zijn dus ideaal voor kamerplanten. Heb je een plantenmand zonder plastic binnenkant gekocht? Dan doe je er goed aan om dit zelf te maken, want anders wordt het al snel een nat boeltje tijdens het water geven. Dit is zonde van de vloer of het kastje waar de mand op staat. Wanneer je een stevige plastic zak of vuilniszak in de mand stopt, kan je jezelf heel wat gedoe besparen.

2. Plaats een plantenschotel

Indien de mand niet zo stevig is, kan je onderaan nog een plantenschotel plaatsen. Deze schotel houdt tegelijkertijd het water vast als de plastic voering toch kapot gaat. Je kunt maar beter goed voorbereid zijn, toch?

3. Zet een bloempot in de mand

Een andere mogelijkheid is om de kamerplant eerst in een bloempot te zetten en vervolgens als geheel in de plantenmand te plaatsen. Hierdoor is het nog steviger en hoef je je helemaal geen zorgen meer te maken over eventuele lekjes. Bij grote kamerplanten is het wel belangrijk dat ze voldoende ruimte krijgen om te groeien. Let er dus op dat de bloempot groot genoeg is.

Plantenmand 30x22cm Naturel Bruin
Plantenmand 30x22cm Naturel Bruin
Mica Decorations Atlantic Mand voor Planten
Mica Decorations Atlantic Mand voor Planten
Rieten Mand - Zeegras Naturel Zwart
Rieten Mand – Zeegras Naturel Zwart

4. Gebruik hydrokorrels

Wanneer je een grote plantenmand volledig vult met aarde, kan dit erg zwaar worden. Daarom is het aangeraden om ongeveer een kwart van de mand te vullen met hydrokorrels. Dit zijn gebakken kleikorrels die water opnemen en gelijkmatig verdelen. Op die manier kan je voorkomen dat de wortels rot worden en voelt de plantenmand meteen een stuk minder zwaar. Mits er niet te veel water in zit natuurlijk. 

Seramis Plantenkorrels voor alle kamerplanten
Seramis Plantenkorrels voor alle kamerplanten

5. Welke planten in een plantenmand?

Eigenlijk kan je alle soorten kamerplanten in een mand zetten. Zo is het bijvoorbeeld prachtig om een grote cactus in een mand te plaatsen. Maar ook een Monstera, Ficus, Sanseveria of een Palm komt prachtig tot z’n recht in een trendy plantenmand. Wil je een echt statement maken in je interieur? Kies dan voor een extra grote variant!