Geef je kamerplanten een boost met deze tips

Wil je jouw kamerplanten eens extra verwennen, omdat je er gek op bent of omdat ze wel een boost kunnen gebruiken? In dit artikel delen we een aantal tips waar je planten heel gelukkig van zullen worden. Je kunt het een beetje vergelijken met een spa-momentje maar dan voor je planten. Hier gaan we!

1. Zet je kamerplanten buiten

Een mens wordt niet gelukkig van altijd maar binnen te zitten. En dat geldt ook voor je planten! Zet ze gerust af en toe buiten zodat ze een frisse neus kunnen halen. Zodra het lente is, worden de meeste planten al ontzettend blij van de frisse lucht en het zonlicht. Zeker wanneer ze deze twee dingen binnenshuis niet genoeg op kunnen nemen. Buiten krijgen ze veel meer licht en daarnaast is de luchtvochtigheid een stuk hoger. Dit is extra prettig voor hen na een periode waarin de verwarming op volle toeren heeft gedraaid. 

Heeft je plant gele bladeren? Dit kan een teken zijn dat hij te weinig zonlicht krijgt. Door hem even buiten te zetten, knapt je plant weer helemaal op. Mocht het daar buiten te koud voor zijn, bijvoorbeeld in het najaar, dan kan je de plant ook gewoon wat dichter bij het raam zetten voor wat extra daglicht.

Let wel op: je kamerplanten mogen buiten niet in de hitte en de felle zon staan. Daarnaast mag het ook niet te koud zijn. Door ze alleen in de warmere periodes van de lente en zomer buiten te zetten, kan je weinig verkeerd doen. Zoek wel een plekje waar de planten deels in de zon en deels in de schaduw kunnen staan, en vermijd de middagzon tussen 12.00 uur en 16.00 uur.

2. Zet je kamerplanten in bad

Heb jij een bad? Dan heb jij niet alleen geluk, maar ook je planten! Die worden namelijk ook heel blij als ze af en toe in bad mogen gaan. Op die manier kunnen ze lekker veel water opnemen langs de onderkant. Je kunt dit natuurlijk ook doen door je plant op een schoteltje te zetten en daar water in te gieten, maar je plant af en toe een bad geven is toch wel de ultieme verwennerij.

Zo geef je kamerplanten een boost

3. Geef ze plantenvoeding

Uiteraard geef jij je kamerplanten regelmatig water en zorg je ervoor dat ze voldoende daglicht krijgen. Veel meer hebben ze immers niet nodig om mooi te groeien, toch? Dat klopt, maar af en toe kunnen ze gerust een boost gebruiken door ze op plantenvoeding te trakteren. Je kunt plantenvoeding kopen in diverse tuincentra. Houd er wel rekening mee dat je deze voeding altijd verdund met water moet toedienen. 

4. Sproei de bladeren

Planten vinden het niet alleen prettig om te badderen, maar ook douchen vinden ze heel fijn! Bovendien bevordert dit ook nog eens de groei. Planten nemen namelijk licht op via hun bladeren. Dit licht wordt daarna omgezet in glucose en zuurstof. Op die manier maken planten voedingsstoffen voor zichzelf aan en zorgen ze ook voor extra zuurstof in huis. Het is dan ook heel belangrijk om te voorkomen dat er stof op de bladeren komt te liggen, want anders kunnen ze geen licht opvangen.

Dit is niet alleen slecht voor je planten, maar ook voor je eigen gezondheid. Door je planten af en toe te besproeien met een plantenspuit of douchekop kan je dit voorkomen. Let er wel op dat je het stof er eerst goed afhaalt en niet alleen maar nat maakt, want anders droogt het gewoon weer op. 

tips om je kamerplanten een boost te geven

5. Planten nieuwe potgrond geven

Tenslotte halen planten hun voeding niet alleen uit water en plantenvoeding, maar ook uit de potaarde. Echter raken deze voedingsstoffen na een paar maanden op. Daarom is het belangrijk om de kamerplanten eens in de zoveel tijd, bij voorkeur in de lente, te voorzien van nieuwe aarde. Je kunt de plant helemaal verpotten en zowel de aarde als de pot vervangen, maar je kunt ook gewoon wat nieuwe aarde toevoegen. 

Lees ook: 5 tips om je kamerplanten de zomer door te helpen