Hoe verkoop je zelf je huis?

Je hebt eindelijk de beslissing genomen: je gaat je huis verkopen. De makkelijkste manier is om dit via een makelaar te doen, maar tegenwoordig wordt het ook steeds populairder om zelf je huis te verkopen. Het voordeel van een makelaar is natuurlijk de kennis en het netwerk. Echter bespaar je een heleboel geld als je ervoor kiest om zelf je huis te verkopen. Je bent dan wel veel tijd kwijt aan adverteren, het maken van reclameborden, bezichtigingen organiseren en onderhandelen. Maar geen paniek: in dit artikel delen we een aantal handige tips om zelf je huis te verkopen.

1. Zelf je huis verkopen: adverteren

Wanneer je je huis verkoopt via een makelaar kan je gebruikmaken van zijn materialen voor de verkoop. Maar als je zelf je huis gaat verkopen, moet je hier natuurlijk zelf voor zorgen. Echter klinkt dit ingewikkelder dan het is want via internet kan je makkelijk zelf reclameborden bestellen voor de verkoop van huizen. Het voordeel is dat je dan zelf kunt kiezen wat voor bedrukking er precies op komt te staan en dat is erg handig!

Adverteren gaat uiteraard nog wel wat verder dan alleen reclameborden plaatsen. Tegenwoordig zijn er via social media veel pagina’s waar je jouw huis te koop kunt aanbieden. Echter is het wel belangrijk om stil te staan bij je doelgroep. Als je bijvoorbeeld in een rustige woonwijk woont waarvan de meeste bewoners een oudere leeftijd hebben, dan is een advertentie in de krant waarschijnlijk de beste keuze. Verder kan je ook gebruikmaken van websites die speciaal ingericht zijn voor mensen die hun eigen woning verkopen zonder makelaar. 

2. Professionele foto’s maken

Wil je echt alles zelf aanpakken? Dan kan je ervoor kiezen om zelf foto’s te maken van je huis. Je kunt de camera op je telefoon gebruiken, maar het is wel belangrijk dat de foto’s er professioneel uitzien. In dit artikel lees je hoe je de beste interieurfoto’s maakt. Mocht je dit teveel gedoe vinden, dan kan je eventueel een professionele fotograaf inschakelen die de foto’s voor jou maakt. Houd er wel rekening mee dat hier ook een prijskaartje aan vast hangt. De goedkoopste manier is natuurlijk om zelf foto’s te maken van je woning.

zo moet je zelf je huis verkopen

3. Bezichtigingen huis regelen

Het adverteren zit erop, de foto’s zijn gepubliceerd en de aanvragen voor bezichtigingen komen binnen. Wat nu? Je kunt kiezen voor groepsbezichtigingen of voor individuele bezichtigingen met een tijdslimiet. Denk ook na of je alle bezichtigingen op één dag wilt plannen en wat de termijn is om te bieden op het huis. 

Naast het organiseren ben jij ook de persoon die de bezichtigingen doet. Dit kan ontzettend leuk zijn omdat niemand je woning zo goed kent als jijzelf, maar tegelijkertijd moet je ook wat kunnen verdragen. Niet iedereen maakt evenveel complimentjes en de ene mens is al wat kritischer dan de andere. Houd in gedachten hoe leuk je het zal vinden als de biedingen straks binnen stromen, zodat je meteen kunt zien wie je hebt overtuigd tijdens de bezichtiging.

4. Onderhandelen over de verkoopprijs

Een paar jaar geleden was het vanzelfsprekend om onder de vraagprijs te bieden, maar daar is nu geen sprake meer van. Integendeel, vandaag de dag is het juist normaal om flink over de prijs te bieden. Het is dus een must om goed te kunnen onderhandelen. Laat je daarom goed informeren over de precieze waarde en kijk goed naar vergelijkbare woningen. 

Houd er ook rekening mee dat je zelf verantwoordelijk bent voor de administratie als de deal rond is. Gelukkig is het opstellen van het verkoopcontract niet zo moeilijk met een modelcontract. Je kunt deze template namelijk zelf makkelijk invullen. Let op: er moeten wel verschillende formulieren bij geleverd worden zoals een definitief energielabel en een akte van levering. Mocht je hier onvoldoende over weten, dan is het een goed idee om juridisch advies in te winnen.

Hoe verkoop je zelf je huis

Je leest het: het verkopen van je huis vergt veel tijd en inspanning. Je kunt immers niet terugvallen op een groot netwerk en je moet alles zelf regelen. Maar langs de andere kant kan het net heel leuk zijn om je eigen woning te verkopen. Je kunt alles zelf doen op jouw manier en in je eigen tempo. Je kunt zelf onderhandelen en last but not least: het scheelt je een heleboel geld!