Hoe maak je de beste interieurfoto’s?

Tegenwoordig is Instagram niet meer weg te denken. Wij doen er alvast graag inspiratie op voor interieurs! Wil je interieurfoto’s maken en deze delen op het platform? Of ben je van plan om je woning te verkopen en wil je hiervoor mooie foto’s maken? In dit artikel vertellen we je hoe je de beste interieurfoto’s maakt. Uiteraard kan je deze foto’s ook gewoon voor jezelf houden, bijvoorbeeld als interieur fotografie jouw hobby is. 

Hoe maak je de beste interieurfoto’s

1. De beste interieurfoto’s: opgeruimd staat netjes

Vooraleer je begint met het fotograferen van je interieur, is het natuurlijk belangrijk dat je woning er netjes bij ligt. De basis ligt dus niet per se bij je camera, maar bij je woning zelf. Zorg dat alles goed is opgeruimd en let hierbij op ieder detail. Alleen zo maak je jouw huis representatief voor de foto’s! Om jezelf te motiveren, kan je doen alsof je gasten over de vloer krijgt en je jouw huis spic en span wilt hebben. Want dan let je toch ook op ieder hoekje in de ruimte? Zorg dat alles netjes ligt, ruim rondslingerende kleding op, zet de stoelen recht en schud de kussens op. Let er ook op dat er geen vuil of vlekken in beeld komen. 

de beste interieurfoto’s maken

2. De juiste hoeken

Het is belangrijk om goed na te denken over de juiste hoeken. Zo bepaal je namelijk voor een groot deel hoe de foto’s eruit zullen zien. Je kunt bijvoorbeeld alles recht van voren fotograferen, maar je creëert ook mooie foto’s als je van bovenaf of vanaf de zijkant fotografeert. Probeer dit verschil maar eens uit bij de hoekbank, om alvast een voorbeeld van interieurfotografie te noemen. 

3. Het juiste licht

Om de beste interieurfoto’s te maken, speelt het juiste licht een belangrijke rol. Maak daarom nooit ‘s avonds foto’s want dan zal het resultaat er niet zo mooi uitzien. Zeker als je interieurfoto’s met je iPhone gaat maken, heb je de juiste lichtsituatie nodig. Natuurlijk daglicht is dikwijls al voldoende en geeft een helder beeld, maar let wel op felle zonnestralen die het beeld kunnen verstoren. Er moet licht zijn, maar je mag geen last hebben van het licht. Dit is in ieder geval een belangrijk punt om rekening mee te houden.

Heb je een woning waar weinig daglicht binnenkomt? Wil je bijvoorbeeld een donkere badkamer lichter laten lijken? Of wil je het gewoon professioneel aanpakken met je interieurfotografie? Dan is het een goed idee om studiolampen te gebruiken. Deze lampen zorgen voor extra licht in de kamer, maar zorg er wel voor dat ze niet in de weg staan voor de foto’s. 

Zo maak je de beste interieurfoto’s

4. Variatie

Tenslotte is voldoende variëren erg belangrijk als je mooie interieurfoto’s wilt maken. Maak daarom zowel overzichtsbeelden als detailfoto’s. Het maakt hierbij niet uit of bepaalde meubels of woonaccessoires verschillende keren in beeld komen. Integendeel zelfs, op die manier kan je op een slimme manier ergens de nadruk op leggen. Heb je bijvoorbeeld een prachtige industriële eettafel met daarop mooie accessoires? Maak dan eerst een foto van op een afstand, inclusief de muur en vloer. Op die manier laat je het geheel duidelijk zien. Vervolgens maak je een foto van dichterbij waarop de accessoires mooi in beeld komen. Afwisseling is belangrijk en zorgt voor de beste interieurfoto’s! 

Zo, dit zijn een aantal handige interieur fotografie tips. Wil je het serieus aanpakken? Denk dan eens na over een cursus interieurfotografie. Daar kan je ontzettend veel leren en kan je het ook direct oefenen, wat erg handig is!