De grootste voordelen van kunststof kozijnen

Of je nu een huis aan het bouwen bent of je huidige woning renoveert, ramen en kozijnen zijn een cruciale factor daarbij. Het licht moet ergens het huis binnenkomen. Bovendien worden ramen met de technologische vooruitgang van de afgelopen decennia niet langer alleen voor dit doel gemaakt. Tegenwoordig zijn kozijnen ontworpen om geluids- en thermische isolatie, veiligheid, duurzaamheid en meer te bieden. Daarnaast is het onderhoud kunststof kozijnen erg makkelijk. Hieronder lees je alles over kunststof kozijnen en wat de voordelen daarvan zijn!

Minimaal onderhoud

In tegenstelling tot (oude) houten kozijnen, hoeven kunststof kozijnen niet geverfd te worden. Dat betekent dat je ze dus ook niet hoeft te schuren en alle andere facetten die komen kijken bij het schilderen van kozijnen. Hoogwaardige kunststof kozijnen zijn zeer onderhoudsvriendelijk en vergen minimaal onderhoud. Houten kozijnen daarentegen moeten ongeveer om de vijf jaar worden geverfd. 

Het schoonmaken van kunststof kozijnen

Voor het reinigen van de kozijnen heb je, vanwege de onderhoudsvriendelijke eigenschappen van de gladde kunststof vlakken, alleen afwasmiddel nodig. Ze kunnen dus gemakkelijk worden gewassen met slechts een spons met water en zeep.

Erg goede duurzaamheid

Kunststof kozijnen zijn van nature bestand tegen vervuiling, schimmel en vocht. Het rot niet, roest niet, vormt geen splinters en schilfers en wordt niet aangetast door zoutcorrosie. Dit maakt kunststof kozijnen een duurzaam alternatief voor houten kozijnen. In tegenstelling tot kozijnen van hout hebben kunststof kozijnen een bijzonder lange levensduur. Op basis van hun lange levensduur van minimaal 50 jaar zijn kunststof kozijnen een uitstekende investering, ook met het oog op waarde behoud van je woning.

Geluidsisolatie

Bij gebruik van kunststof kozijnen in combinatie met dubbele beglazing kunnen deze kozijnen het geluid tot 45 decibel of bijna 80% verminderen. Dit kan leiden tot een vredigere en stillere thuisomgeving, en laat je de geluiden buiten.

Thermische isolatie

Kunststof is een natuurlijke isolator en heeft een lage warmtegeleiding. Hierdoor isoleren kunststof kozijnen je huis erg goed. Dit leidt tot een mindere afhankelijkheid van de verwarming (en air conditioning) om de temperatuur in het huis te regelen. Hierdoor kunnen kunststof kozijnen energie besparen en daarbij besparen ze je dus ook geld. Het frame van een raam speelt een beslissende rol bij het bevorderen van energie- en kostenefficiënte thermische isolatie. Kozijnen van kunststof scoren veel beter in vergelijking met aluminium of houten vensters. Ze hebben betere isolatiewaarden en kunnen de energie- en verwarmingskosten verlagen. Er is een bijzonder hoog energie besparingspotentieel bij het gebruik van kunststof kozijnen. We benoemen hierbij express het potentieel, want het ligt natuurlijk ook aan het type glas dat je in de kozijnen hebt.

Kunststof kozijnen hebben een zeer goede kosten / opbrengsten verhouding

Kunststof kozijnen hebben veel kostenvoordelen, zowel bij de aanschaf als gedurende de gehele levenscyclus. Houten kozijnen zijn ongeveer 20-30% duurder dan kunststof vensters, en aluminium kozijnen kosten 30% meer, wat dan direct het duurste alternatief is voor kunststof. Op basis van het hoge energiebesparingspotentieel en het minimale onderhoud gedurende de gehele levensduur van meer dan 50 jaar worden ook op de lange termijn kosten bespaard. Denk hierbij aan verf, kwasten, etc.

Kunststof kozijnen kunnen erg goed tegen de verschillende weerselementen

Kunststof kozijnen zijn beschermd tegen barre weersomstandigheden en kunnen worden aangepast voor maximale windweerstand en brandwerendheid. Daarnaast hebben UV stralen, hoge- of lage temperaturen en vocht geen invloed op de kozijnen!