Tips voor het besparen van energie in huis

De discussie over het besparen van energie is flink opgelaaid. En dat is ook terecht want we gebruiken ook soms ook onnodig veel stroom en gas. Mede door technische ontwikkelingen is het ook mogelijk om flink op energie te besparen. Maar vaak zijn het ook de kleine handelingen die ervoor zorgen dat we op energie kunnen besparen en kost het geen bijna geen moeite. Gedragsverandering is dus ook één van de belangrijkste dingen die ervoor kunnen zorgen dat we op stroom en gas kunnen besparen. Hierbij daarom enkele tips:

De verwarming

We verspillen de meeste energie via onze verwarming. Een tip is daarom om wanneer je niet thuis bent, de verwarming lager te zetten. Je kunt al enorm veel energie besparen door overdag de verwarming 1 graad lager te zetten. Een programmeerbare of slimme energiemeter kan je helpen om per ruimte in huis de temperatuur in te stellen, maar ook om de temperatuur automatisch aan te laten passen als je niet thuis bent.

Warm water

Een andere energievreter is het gebruik van warm water. Gemiddeld genomen gebruikt een gezin van 4 personen zo’n 90 tot 100 liter warm water per dag. Dit kan veel lager. Wanneer je de keuze hebt tussen baden of douchen, dan kun je met douchen vele malen meer energie besparen. Tijdens het douchen zelf kun je nog meer energie besparen, door bijvoorbeeld niet onnodig lang onder de douche te staan. Gebruik ook waterbesparende douchekop en gebruik thermostaatkranen. Zo verspil je geen water bij het zoeken naar de juiste temperatuur. Een andere simpele gedragsverandering is om geen water te laten lopen tijdens het tanden poetsen.

Verlichting

Ook met verlichting kun je veel energie besparen en veel hangt af van gedragsverandering. Zo moet je jezelf aanleren om altijd het licht in een bepaalde ruimte uit te doen als je de ruimte verlaat, of gebruik indien niet nodig helemaal geen verlichting. Een belangrijk punt is de vervanging van oude gloeilampen en halogeenlampen naar led lampen. Led lampen zijn erg duurzaam en kunnen vele malen langer mee dan de oude lampen. Daarnaast gaan led lampen uitermate zuinig met energie om.

Koelen en vriezen

De koelkast en de vriezer staan natuurlijk 24 uur per dag aan. Daar kun je niet echt op besparen. Kies bij een aanschaf van een nieuwe koelkast of vriezer voor energieklasse A. Ga je enkele weken op vakantie? Dan kun je in die periode wel je koelkast en vriezer uitschakelen.

Wassen en drogen

De droger is een bekende energievreter. Al worden de huidige drogers wel steeds energiezuiniger. Ga bij aanschaf van een nieuwe droger en wasmachine altijd voor energieklasse A. Als je wilt wassen, zorg dan dat je voldoende was hebt, voordat je de wasmachine aanzet. Anders is het gebruik van een wasmachine niet lonend. Bij mooi weer kun je er ook voor kiezen om de was buiten te laten drogen, in plaats van in een droger.