De meesten van ons hebben gehoord dat internetsnelheid via glasvezel ‘beter’ is, maar dat is natuurlijk een beetje vaag. Wat betekent dat echt? Is het echt sneller en betrouwbaarder? Wat zijn de andere verbindingsopties waarmee we vergelijken? Wat is het verschil tussen glasvezel- en kabelinternet snelheid? Is het duurder? Genoeg vragen dus, tijd voor wat antwoorden!

Tot voor kort was de beste internet optie voor thuis de kabelverbinding. Net als een snelweg tijdens de spits, loopt deze echter vast tijdens drukke momenten. De kabel kan eigenlijk geen gelijke tred houden met onze snel groeiende internet behoeften. Zo willen we een steeds sneller internet, terwijl we er ook meer (slimme) apparaten op aansluiten. Glasvezel kan aan deze behoeften voldoen.

Glasvezel internet is een dataverbinding die tot stand komt door een kabel met daarin dunne glas- of kunststofvezels. Gegevens reizen er doorheen als lichtstralen die in een patroon pulseren. Glasvezel internet snelheden zijn ongeveer 20 keer sneller dan die van de gewone kabel.

Waarom is glasvezel kabelinternet zoveel beter dan gewoon kabelinternet?

Kabelinternet stuurt zijn signalen via metalen draden. Het metaal warmt op, verzwakt het signaal en pikt interferentie op. Daarom zijn kabel- en DSL-internet zo veel langzamer dan glasvezel. Glasvezel internet werkt door bestanden te splitsen in datapakketten van nullen en enen. Een laser flitst dit Morse-code-type signaal in de uiteinden van een plastic of glazen draad. Deze “draad” is ongeveer zo dik als een mensenhaar. Een speciale omhulling, de bekleding genaamd, houdt de lichtstraal in de gloeidraad. 

Betrouwbaarheid

We hebben het allemaal weleens meegemaakt. Je kijkt naar je favoriete serie en plotseling wordt het beeld hoekig. De kabelverbinding moet snel genoeg moet zijn om video zonder onderbreking te kunnen streamen, maar piekverkeer overbelast dit soms. Dit is waar het grote verschil tussen glasvezel internet en kabelinternet duidelijk wordt. Glasvezel kan meer gebruikers en meer gegevens verwerken bij constant hogere snelheden. Daarnaast heeft glasvezel internet geen stroomkabels nodig, dus het is niet zo gevoelig voor storingen als kabelinternet. Zolang de glasvezelkabel intact blijft, kan hij je bits en bytes blijven leveren.

Dezelfde snelheid voor downloaden en uploaden

Kabelinternet heeft verschillende snelheden voor downloaden en uploaden, en uploadsnelheden zijn altijd een stuk lager. Dat is gebaseerd op hoe mensen internet gebruiken. De meesten van ons downloaden veel meer dan uploaden, dus internetproviders geven het grootste deel van hun bandbreedte aan downloads.

Met glasvezel internetsnelheid heb je niet meer met die trage upload tijd te maken. Omdat je je geen zorgen hoeft te maken over overbelasting van het systeem, kunnen glasvezel internetproviders even veel tijd besteden aan uploads als downloads. Dat maakt het makkelijker om bestanden te delen en thuis te werken met een glasvezel internet service.

Heb je net een 4K TV gekocht en deze helemaal mooi weggewerkt in het interieur? Weet dan wel dat  die tv’s vier keer meer pixels dan een standaard tv verwerken, wat zorgt voor veel scherpere beelden. Maar het zuigt ook veel meer bandbreedte van je internetverbinding. Met snelheden van 100 Mbps of minder kan kabelinternet soms moeite hebben om 4K-internet streaming te leveren. Voor glasvezel internet maakt dit niet uit. 

Betere gameplay

Als je graag Fortnite of League of Legends speelt, weet je misschien al dat glasvezel internet snelheid ideaal is voor game verbindingen. Het is niet zo dat gaming een mega-bandbreedte gebruikt, zeker niet in vergelijking met videostreaming van hoge kwaliteit.

Een kleine hapering op het verkeerde moment kan er echter voor zorgen dat je wordt gedood in je spel. En er zijn altijd veel kleine haperingen in een kabelinternet- of DSL-verbinding. Dankzij glasvezel internet is er een soepele en constante gegevensstroom waardoor je met deze problemen niets te maken hebt.

Door Interieur