Wat is de beste geluiddempende vloer?

Bij het kiezen van een vloer kijk je meestal naar de vloeren die je het mooiste vindt. Echter is het ook belangrijk om te kijken naar de praktische kant. Zo is een geluiddempende vloer die isolerend werkt ook heel prettig. In sommige appartementen of bovenwoningen mag je geen houten vloeren of laminaat leggen omdat ze te duidelijk hoorbaar zijn. Een geluiddempende vloer is dan een uitstekende keuze! Dit type vloer helpt om geluiden als lopen over de vloer te dempen. Daarnaast worden andere geluiden zoals stemmen of muziek beter geabsorbeerd door deze vloer. Maar wat is nu de beste geluiddempende vloer? Als je droomt van een stille vloer, dan zijn dit de beste opties!

Wat is de beste geluiddempende vloer? 5 mogelijkheden:

1) Tapijt

Als we denken aan de beste geluiddempende vloer, dan staat een tapijt ongetwijfeld op nummer één. Hoe dikker het tapijt, hoe meer geluid er wordt gedempt. De dikte van het tapijt is dus zeker iets om rekening mee te houden bij je aankoop. Jammer genoeg heeft een tapijt of vloerbedekking ook een aantal nadelen. Zo is een tapijt minder praktisch om schoon te houden dan andere vloeren. Daarnaast is deze vloerbedekking niet zo hygiënisch. Zeker als je last van allergieën hebt, kies je beter voor een ander type vloer.

2) Kurk

Geef je de voorkeur aan een natuurlijk materiaal dat een warme uitstraling heeft? Dan kan je eens kijken naar een kurkvloer. Kurk is een duurzaam materiaal dat isolerend werkt. Je vindt het in tegels of op de rol. Sommige kurkvloeren kunnen ook gelakt worden zodat ze beter bestand zijn tegen vet en vuil.

Wat is de beste geluiddempende vloer

3) PVC vloer

Een PVC vloer is ideaal als je op zoek bent naar een praktische vloer die op hout lijkt, maar toch zacht, onderhoudsvrij én geluiddempend is. PVC vloeren zijn gemaakt van kunststof. Je lijmt of plakt de tegels of repen PVC op een egale ondervloer. Je kunt het mooi tot aan de rand of muur leggen. Je hoeft dus geen ruimte over te houden, zoals bij laminaat, omdat het niet kan uitzetten. Een bijkomend voordeel van een PVC vloer is dat je gemakkelijk een stuk kan vervangen mocht dat nodig zijn. Hier kan je alle voordelen van PVC vloeren lezen. 

4) Vinyl vloer

Een vinyl vloer mag dan wel gemaakt zijn van hetzelfde materiaal als een PVC vloer, toch is het niet helemaal hetzelfde. Een vinylvloer is een stuk zachter en is ook in grotere afmetingen verkrijgbaar. Je kunt vinyl, net als vloerbedekking, van de rol kopen. Handig!

5) Linoleum

Tenslotte kan je kiezen voor linoleum. Dit is een dunne maar slijtvaste vloer. Linoleum is een natuurproduct en is gemaakt van vlas (linum) en lijnzaadolie (oleum). Aan de onderkant bevindt zich een laag jute. Hou je meer van een marmermotief? Dit heet – je raadt het al – marmoleum!

de beste geluiddempende vloer

Zo, dit zijn de beste mogelijkheden als je op zoek bent naar een geluiddempende vloer. Zoals je kunt lezen, staan laminaat en hout niet in dit rijtje. Droom je toch echt van laminaat of een houten vloer? Dan kan je met een goede ondervloer het geluid flink verminderen. Een dikke laag vilt, een houtvezelplaat of folie helpt je om zo weinig mogelijk geluidsoverlast via de vloer te veroorzaken. Welk type vloer heeft jouw voorkeur?