
Ooit extreem populair in de huizen van de zeer rijken, zijn parketvloeren een klassieke vloer stijl die past bij bijna elke stijl van interieurinrichting. In de 20e eeuw was dit type vloer even wat minder populair, vooral door de opkomst van laminaat, vinyl en tapijt vloeren. Omdat mensen echter op zoek zijn naar vloeren die uniek zijn maar ook een leven lang meegaan, zijn parketvloeren weer helemaal in de mode! Als je overweegt om een parketvloer in huis te leggen, maar niet weet waar je moet beginnen, is dit de ultieme gids voor het zelf leggen van parketvloeren.
Parketvloeren zijn behoorlijk duurzaam en hebben slechts minimaal onderhoud nodig. Als er planken losraken, kunnen ze gemakkelijk opnieuw op hun plaats worden gelijmd zonder de rest van de vloer te verstoren. Voor je echter een dergelijke vloer kunt leggen moet je zorgen dat de basis goed is en dat betekent de oude vloer verwijderen. Bij verlijmde vloeren kan dit nogal een grote klus zijn, waarbij het handig kan zijn om een expert als wfvloerbewerking.nl in te schakelen.
Hoewel parketvloeren vroeger uitsluitend van massief houten blokken werden gemaakt, is er nu een toenemende vraag naar parketvloeren van bewerkt hout. Parketvloeren bestaan uit planken met een stabiele kern met een houten buitenlaag die ongevoelig is voor veranderingen in zowel temperatuur als vocht, waardoor het ook perfect is voor keukens en badkamers.
Kan ik zelf een parketvloer leggen?
Ja dat kan zeker! Hoewel het wat lastiger is om te leggen dan rechte vloerplanken, kan het leggen van parketvloeren in slechts een paar dagen worden gedaan. Omdat parket wat moeilijker is om te leggen, rekenen professionals een forse vergoeding voor het leggen van deze vloer. Als je het echter niet erg vindt om tijd en moeite te steken in het zelf leggen, kun je jezelf een aardige cent besparen voor een even mooie vloer.
Hoe bereid je een vloer voor op parketvloeren?
Er zijn een aantal stappen die je moet nemen om de vloeren voor te bereiden voordat je begint met het leggen van het parket patroon. Eerst moet je ervoor zorgen dat de vloeren volledig waterpas zijn. Aangezien een parketvloer bestaat uit kleinere stukjes die als een puzzel in elkaar wordt gezet, zal elke verandering in de egalisering van de vloer zichtbaar zijn, dus zorg ervoor dat de ondervloer volledig waterpas is voordat je begint. Je kunt hiervoor een egaliseermiddel gebruiken, of je kunt een vakman inschakelen.
Vervolgens wil je de ondervloer neerleggen. Ondervloeren voegen een laag isolatie toe onder de vloer, waardoor het comfortabeler is om op te lopen, waardoor de vloer kan buigen in plaats van te breken als je er druk op uitoefent, en ook veel van het geluid van je voetstappen absorbeert. Het heeft ook een extra voordeel van extra isolatie tegen de kou in de winter. Een ondervloer helpt ook om eventuele verschillen tussen de vloerhoogtes in verschillende kamers te egaliseren als dat nodig is.
Hoe een parketvloer te installeren
Nadat je je hout hebt gekozen, een ontwerp hebt gekozen en ervoor hebt gezorgd dat je vloeren egaal zijn, kun je eindelijk beginnen met het leggen van je parketvloer. Zoek eerst het middelpunt van je kamer. Dit kan het directe midden van de ruimte zijn, of het kan het midden zijn van een functie zoals een open haard of een erker. Wat dit punt ook is, dit is de lijn van waaruit je de vloer moet leggen, dus zorg ervoor dat deze gecentreerd en recht is.
Trek vervolgens een rechte lijn vanuit het middelpunt naar elk uiteinde van de kamer. Dan kun je beginnen met het lijmen van de eerste lijn vloer langs die lijn. Gebruik meer lijm dan je denkt nodig te hebben om de planken echt goed vast te zetten.
Werk naar buiten toe vanaf je middellijn, helemaal naar de muren, en zorg ervoor dat je gekozen patroon overal consistent is. Voor het plaatsen van de randen bij de muren markeer je de grenslijn met potlood en kort je eventuele planken in met een zaag voordat je de randstukken legt. Als je helemaal tot aan de rand van de vloer gaat, moet je ervoor zorgen dat je de juiste hoek meet en markeert om de planken te zagen voordat je ze op hun plaats legt. Onthoud: meet twee keer, knip één keer!