Wat zijn de beste kleuren in de slaapkamer voor een goede nachtrust?

Net als slaap ons tot rust brengt en ons de kans geeft om nieuwe energie op te doen om een nieuwe dag te beginnen, heeft ook de slaapkamer een rustgevend effect. Tenminste als je de juiste kleuren kiest om een rustige sfeer te creëren. Maar wat zijn de meest rustgevende kleuren in de slaapkamer?

Slaapkamer kleuren als sfeermaker voor een goede nachtrust

Een mooi geheel van inrichting en decoratie in een slaapkamer is één ding, maar een juiste keuze aan kleuren voor in de slaapkamer is eens zo belangrijk. Kleuren reflecteren jouw persoonlijkheid en kunnen jouw gemoedstoestand positief beïnvloeden. Rustige kleuren in de slaapkamer zijn ideaal om tot rust te komen vlak voordat je gaat slapen. Zo kun je in alle rust dromen en genieten van een welverdiende nachtrust.

Creëer de juiste sfeer dankzij verschillende kleurencombinaties

Een slaapkamer die rust en sereniteit uitstraalt, wordt vaak ingericht aan de hand van een vast kleurenpalet. Onderstaande kleurencombinaties en materialen worden vaak toegepast bij de inrichting van een slaapkamer.

kleuren in de slaapkamer

Natuurlijke kleuren

Kleuren uit de natuur weerspiegelen oprechtheid en puurheid. Hun rustgevend effect doet ons heerlijk ontspannen. Deze kleuren worden gelinkt aan ecologische verantwoordelijkheid en zijn goed combineerbaar met massief houten meubels en eenvoudige decoratie.

Aanbevolen kleuren: kleuren in de tinten van zand, klei, gras, terracotta, luchtblauw en andere kleurtinten uit de natuur.

Sobere kleuren

Eenvoudigheid kan gecreëerd worden met sobere kleuren. Deze brengen rust en passen in heel wat stijlen. Die tijdloze uitstraling kan op den duur wel onpersoonlijk overkomen. Decoratie en fotokaders kunnen hier weer persoonlijkheid creëren.

Aanbevolen kleuren:
wit, ecru en pasteltinten (paars, groen, geel, roze en blauw).

Rustgevende kleuren

Blauwe en paarse kleuren zijn rustige kleuren in de slaapkamer. Beide kleuren brengen rust, stralen verkoeling uit en brengen je op die manier in een relaxte stemming. Om een kille sfeer te vermijden, koop je best verf met een zachte kleurtoon. Sfeer kan gebracht worden door warme verlichting en gezellige decoratie.

Kleurgebruik:
Wanneer je verschillende kleuren wilt combineren kies je best een toon-op-toon kleurencombinatie. Dit creëert een zalige rust en harmonie in de kamer.

Energierijke kleuren

Opstaan met een boost aan energie kan door te kiezen voor warme en meer opvallende slaapkamer kleuren. Ze trekken onmiddellijk jouw aandacht en maken je klaar om de dag te beginnen! Zulke kleuren voor in de slaapkamer zijn ideaal voor vrolijke, meer uitbundige mensen. Misschien ook een goed idee voor diegenen die ’s morgens moeilijker uit bed geraken?

Aanbevolen kleuren:
fris groen, geel, oranje, rood en alle andere tussenliggende kleure

Donkere kleuren in de slaapkamer

Donkere kleuren zorgen voor een uitstraling van rijkdom en lust. Ze creëren een intiemere sfeer doordat ze de ruimte er kleiner doen uitzien. Voor zij die dit wat te kil vinden, kan er altijd gewerkt worden met enkele accentkleuren en/of bling-bling decoratie in zilver of goud.

Aanbevolen kleuren:
taupe, chocoladebruin, karmijnrood, warme grijstinten, …

Nog enkele tips

  • Schilder het plafond steeds in een lichtere kleur tenzij je de ruimte wat lager wilt doen aanvoelen.
  • Als je werkt met accentmuren: verf nooit 2 rechtover elkaar liggende wanden donker.
  • Kleine ruimten geef je best een lichte kleur, zo lijken ze wat groter.
  • Een opvallende accentmuur plaats je best achter het bed omdat daar het hoofdaccent van de kamer ligt.