De 3 grote tuintrends van 2023

Momenteel is het niet moeilijk om informatie te vinden over hoe je de omgeving om je heen kunt verbeteren: elke streaming dienst heeft toegang tot tientallen shows met projecten voor het verbeteren van je huis, decoratie-ideeën en meer. Deze programma’s zijn het bewijs dat we allemaal een collectief gevoel delen: jezelf omringen met schoonheid. Het is eerder een waardevolle onderneming die onze stemming en kijk op het leven in het algemeen kan verbeteren.

Met dat in gedachten is het geen verrassing dat tuiniers ernaar streven om hun buitenruimtes, balkons en tuinen een uitstraling te geven waar ze blij van worden. Deze filosofie leidt tot een inzicht wat de focus zal zijn voor tuiniers in 2023. Zet de trend op het gebied van kunstgras door? Willen we in 2023 meer groen, of juist kleur van bloemen in de tuin? Lees snel verder en veel plezier met tuinieren!

Kunstgras

Om maar het de deur in huis te vallen: op alle fronten zien we dat mensen steeds meer kiezen voor meer natuur in de tuin, de enige uitzondering daarvoor is kunstgras. Dit is de afgelopen 10 jaar namelijk zo ontwikkeld dat het niet meer van echt gras te onderscheiden is… alleen dan zonder al het onderhoud. Ook in 2023 zal kunstgras dus erg populair blijven!

Je eigen boeketten kweken

Steeds meer tuiniers proberen hun eigen bloemen voor boeketten te kweken. Bloemen die gemakkelijk thuis kunnen worden gekweekt, zoals zonnebloemen, zijn allemaal prachtig voor boeketten. Met de recente toename in populariteit van bloementeelt experimenteren veel tuinders met het kweken van snijbloemen in hun tuin. Delen in en geluk verspreiden in je gemeenschap met prachtige bloemen die jezelf hebt gekweekt, is volkomen besmettelijk.  Of je nu wilt proberen bloemen te verkopen op je lokale boerenmarkt, je zelfgemaakte boeketten wilt delen met buren of je eigen pronkstukken voor je eettafel wilt maken, het kweken van snijbloemen is voor iedereen. Hier zijn enkele tips om u op weg te helpen:

  • Beperk je selectie. Zorg bij het kiezen van bloemen voor bloemen met sterke stelen die de neiging hebben om lang te bloeien. 
  • Zoek een plekje voor je snijtuin. Misschien heb je een lege plek in de tuin die je kunt gebruiken voor het kweken van bloemen of misschien moet je een verhoogd tuinbed plaatsen. Waar je ook van plan bent om je bloemen te laten groeien, zorg ervoor dat je een plan hebt.
  • Bereid je grond voor. Je grond goed voorbereiden is het beste wat je kunt doen om je bloemen een goede start te geven. Lees meer over bodembeheer.

Tuinen in mediterrane stijl

Lavendel is een van de vele planten die dienen om het uiterlijk van een mediterrane tuin te creëren, iets wat we steeds meer zien en wat we in 2023 nog veel meer zullen gaan zien. Tuinen die overlopen met bloemen zijn prachtig, maar nu we duurzamer moeten gaan denken, ook op het gebied van watergebruik, hebben tuinen in mediterrane stijl een enorme populariteit. Deze stijl is niet alleen bevorderlijk voor het gebruik van minder water, het is ook verbluffend voor het oog. Online zijn er genoeg ideeën te vinden over tuinen in mediterrane stijl, en het is mogelijk om de levendige, ontspannen esthetiek in je eigen tuin te creëren. Hier zijn enkele planten die hier goed voor werken:

  • Olijfbomen. Met hun glanzend groene bladeren en knoestige stammen vormen olijfbomen een prachtig middelpunt.
  • Geurende kruiden. Voor velen doet alleen al de geur van rozemarijn of lavendel denken aan mediterrane tuinen. Maar vergeet de andere essentiële kruiden niet: oregano, basilicum en meer!
  • Bougainvillea. Deze heldere klimmers zijn krachtige groeiers en bougainvillea zal er bijna het hele jaar door prachtig uit zien.