tuin design

Het kan best lastig zijn om het tuinontwerp af te stemmen op de architectuur en interieur stijl van je huis. Gelukkig zijn er enkele manieren waarop je dat proces kunt vereenvoudigen. Het heeft allemaal te maken met het kijken naar de overkoepelende ontwerpelementen die van toepassing zijn op zowel je huis als je tuin: kleur, structuur, textuur en materiaal- (of plant)keuze. Tegenwoordig zijn er ook bepaalde producten die dit nog gemakkelijker maken, zoals een foto op canvas laten drukken. Wil jij deze lente je tuin meer laten overlopen in je interieur? Lees dan snel verder!

tuin design

Gebruik elementen die zowel binnen als buiten kunnen

Een vrij gemakkelijke manier om binnen naar buiten te halen en een gelijke sfeer neer te zetten is door elementen te gebruiken die je zowel binnen als buiten vindt. Zo kun je bepaalde bloempotten gebruiken die zowel binnen als buiten kunnen staan, maar ook de eerder genoemde foto op canvas is hier een goed voorbeeld van. Tegenwoordig kun je namelijk een tuinposter laten maken van je favoriete foto of kunstwerk en die in de tuin hangen. Bij een dergelijke tuinposter hebben de weerselementen geen invloed. Zo kun je binnen enkele foto’s ophangen en dit doortrekken naar buiten.

Denk aan kleur

Om het interieur van je huis te laten matchen met het tuinontwerp buiten, raden we je aan om kleuraccenten aan de tuin toe te voegen. Als je huis een rood thema heeft, voeg dan planten toe met rode bladeren of bloemen, zoals vetplanten met zwarte rozen, biefstukplant en rode cyclamen. Als je thema een moeilijke kleur heeft om planten in te vinden, zoals blauw, kies dan een complementaire kleur, zoals geel. Je kunt ook kleuren van binnen naar buiten brengen op deze manier.

Kijk naar de structuur

Als je interieur strakke, rechte lijnen heeft, ga dan vooral voor planten die het hoekige ontwerp accentueren: planten met lange, rechte bladeren zoals bamboe, drakenbomen of zelfs aloë vera. Je kunt dan aanvullende planten toevoegen met een rondere uitstraling om het ontwerp in evenwicht te brengen

Speel met texturen

Een vaak over het hoofd gezien element van tuinontwerp is textuur, maar dit element speelt een grote rol in het “gevoel” van de tuin. Denk na over de texturen in je inrichting en of je zachte of ruige elementen nodig hebt om het thema door te trekken naar de tuin.

Houd het lokaal

Waar mogelijk, is het beter om planten te gebruiken die in jouw omgeving voorkomen. Lokale planten gedijen beter in hun thuisomgeving, maar ze vertellen ook een verhaal over de locatie van je huis. Ze beschrijven of het dichtbij de kust is, of juist dicht bij een bos of zandvlakte. Hoewel we goed zijn in het inrichten van interieurs die passen bij de omgeving van ons huis, kijken velen van ons niet zo naar onze tuin tuin. Het is een geweldige kans om het huis en zijn lokale omgeving te laten zien aan bezoekers.

Plant iets voor elk seizoen

Je tuin is er het hele jaar door, dus vergeet niet om elk seizoen iets te planten om het interieur van je huis door te trekken in de tuin. Als je binnenshuis voor een rood thema gaat, zorg er dan voor dat je iets in je tuin hebt dat voor elk seizoen rood is, evenals ruimte vullende planten die het hele jaar door de themakleur behouden van je interieur.

Door Interieur