Hoe maak je je tuin in orde voor de zomer?

Als de winter overgaat in de lente, is het niet alleen de binnenkant van je huis dat aandacht nodig. Naast de voorjaarsschoonmaak is het namelijk ook tijd om na te denken over enkele basisklussen om je tuin zomerklaar maken. Of je nu een fervent tuinier bent of net begint, dit zijn enkele eenvoudige tips die je zullen helpen om tijdens de warmere seizoenen van je tuin te genieten. Groene vingers in de aanslag… Daar gaan we!

Maak je gereedschap schoon

Als je je tuingereedschap de hele winter in de schuur hebt laten liggen, bedekt met modder en vuil, is het nu tijd om ze schoon te maken. Vervuild gereedschap kan sneller in verval raken en kan ook ziektes verspreiden en zo bloemen en planten infecteren. Spuit vuil weg met wat water en verwijder hardnekkige modder met een harde borstel. Door je gereedschap te oliën, voorkom je ook dat het gaat roesten. Om de levensduur te verlengen en ervoor te zorgen dat je planten en bloemen goed verzorgd blijven, houd je gereedschap na elk gebruik schoon en vrij van vuil, vooral aan het begin van de lente.

Ruim je bloemperken en borders op

Met dode bladeren en gebladerte dat in de herfst van bomen en struiken valt, zullen de bloembedden in de winter waarschijnlijk behoorlijk vol liggen. Het is namelijk goed om die bladeren in de winter te laten liggen voor het leven in de tuin. Verwijder echter alle dode bladeren van de bedden en borders in het voorjaar, evenals al het afval dat zich tijdens de winter heeft verzameld. Verzorg je borders door de randen bij te knippen en verander je grond om deze te cultiveren en planten te helpen gedijen.

Verwijder onkruid en ongedierte

Iedereen heeft een hekel aan onkruid wieden, maar het is een klus die gedaan moet worden. De lente is de ideale tijd om al het onkruid uit de grond en gazon te verwijderen. Je moet ook alles verwijderen dat tussen tegels of scheuren in je terrasoppervlak is gegroeid. Dit zorgt er niet alleen voor dat de tuin er netter uitziet, maar voorkomt ook dat het onkruid voedingsstoffen uit de grond steelt die jouw planten nodig hebben.

Een andere taak die je moet uitvoeren, is om ervoor te zorgen dat de tuin vrij is van ongedierte, vooral ongedierte zoals slakken die graag de bloembedden verwoesten. In plaats van giftige pesticiden te gebruiken, zijn er tal van natuurlijke oplossingen die milieuvriendelijk zijn. Door bijvoorbeeld gemalen eierschalen over je grond te strooien kun je slakken afstoten.

Snoei eventuele struiken 

De lente is de tijd waarin nieuw leven begint te bloeien, maar het is belangrijk om eerst alle oude takken en bladeren van die struiken te verwijderen. Er kunnen dode delen zijn die moeten worden verwijderd om nieuwe knoppen te laten bloeien. Snoei struiken en klimplanten, zo kunnen ze in het voorjaar en de zomer bloeien.

Plant zomerbloeiende planten en bollen

Een zomertuin ziet er het mooist uit als er een overvloed aan kleuren is van aantrekkelijke planten en bloemen. Om ervoor te zorgen dat de tuin deze zomer tot leven komt, plant je zomerbloeiende planten en bollen in het voorjaar. Lelies, dahlia’s, krokussen en iris zijn allemaal geweldige kleurrijke opties die je kunt proberen.

Ruim je terras op

Er is geen betere manier om van je tuin te genieten dan met een terras of vlonder. Maar tijdens de winter kan dit deel van de tuin een beetje vies en vervallen worden. Maak het terras schoon door al het verzamelde afval te verwijderen. Je kunt straatstenen ook schoon krijgen met een hogedrukreiniger om mos of vuil te verwijderen en ze er zo goed als nieuw uit laten zien.