eenvoudige manieren om de pH van je grond te verbeteren

Als je al nadenkt over hoe je je tuingrond zuurder kunt maken, komt dat waarschijnlijk doordat bepaalde planten in je bloembedden het niet zo goed doen. Het kan ook zijn dat je nieuwe planten wilt kweken waarvan je weet dat ze een zuurdere grond nodig hebben dan je ze momenteel kunt bieden.

eenvoudige manieren om de pH van je grond te verbeteren

Alle planten hebben voeding nodig om te gedijen. Ze halen een deel hiervan uit de grond, dus het is cruciaal om te weten wat de samenstelling van je grond is om te begrijpen welke planten er goed zullen groeien. Als planten niet gedijen en hun bladeren geel worden, moet je mogelijk een bodem aanpassing doen om hun behoefte aan zuur aan te vullen. Het klinkt misschien technisch, maar het creëren van een goede bodemgezondheid is vrij eenvoudig als je eenmaal de basis kent. Er zijn verschillende manieren om de grond zuurder te maken. Lees snel verder om te weten hoe je dit doet!

Hoe maak je je grond zuurder?

Het analyseren van grond soorten is veel eenvoudiger dan het klinkt. Als je weet hoe je de pH van grond kunt testen, kun je bepalen of deze goed is, en dit kan worden gedaan met een eenvoudige grond testkit. De pH van de bodem varieert van ongeveer 3,5 (zeer zuur) tot 8,5 (alkalisch). Een waarde van 7,0 is neutraal. Een meting van minder dan 7,0 wordt als zuur beschouwd.

Als je ontdekt dat je een meer neutrale of licht zure grond hebt als je de test doet, is dat goed nieuws, omdat het aanpassen van de grond om deze zuurder te maken veel gemakkelijker is dan wanneer je een zeer alkalische grond hebt en die moet gaan aanpassen.

Je zou ook kunnen overwegen om zuurminnende planten in potten, bakken of verhoogde bedden te kweken als een makkelijkere oplossing. Het aanpassen van een klein gebied is veel gemakkelijker dan het veranderen van de pH in een grotere ruimte. Je kunt ook overwegen om in je tuin een apart stuk zure grond aan te leggen voor je zuurminnende planten.

Manieren om de grond zuurder te maken

Als je planten wilt kweken die van zure grond houden, of als je bestaande planten niet bloeien zoals je zou willen, zijn hier de beste tips die je nodig hebt om je grond zuurder te maken en je planten beter te laten gedijen.

Voeg zwavel toe aan je bodem

Dit is de beste methode als het gaat om het zuurder maken van aarde, vooral omdat dit meestal de snelste manier is om resultaten te behalen. Het is een goede optie omdat het jarenlang in de bodem blijft, waar organismen het omzetten in zwavelzuur, waardoor de grond verzuurt.

Zwavel is te vinden als elementaire zwavel, een geel poeder dat direct op de grond kan worden aangebracht. Het is essentieel om de aanbevolen dosering voor zwavel te volgen, omdat te veel schadelijk kan zijn voor planten. Een andere manier om zwavel te gebruiken is door organisch materiaal met een hoog zwavelgehalte, zoals veenmos of, in de bodem te verwerken. Zwavel zal de pH van de grond niet onmiddellijk verlagen, dus idealiter moet het in de zomer of herfst worden toegevoegd vóór het volgende plantseizoen in de lente. Het werkt het beste als je het diep in de grond graaft, maar het werkt niet als je het rond bestaande planten probeert te graven.

Gebruik aluminiumsulfaat

Wanneer uit de resultaten van je pH-test blijkt dat je grond meer alkalisch is dan je planten graag hebben, is aluminiumsulfaat een andere optie om de pH te verlagen. Het is ook wat je moet gebruiken als je de grond wilt verzuren om roze hortensia’s blauw te kleuren. Het is in elk tuincentrum verkrijgbaar.

Meng het aluminiumsulfaat met een liter water en sproei deze op de grond rondom je hortensia’s in het voorjaar, zodra de plant begint te groeien. Houd de zuurgraad tijdens het groeiseizoen op peil, dus om de vier weken opnieuw aanbrengen!

Enkele eenvoudige manieren om de pH van je grond te verbeteren

Probeer ijzersulfaat

Net als aluminiumsulfaat heeft ijzersulfaat een vergelijkbaar verzurend vermogen en wordt het gebruikt als bodemverbeteraar om de pH van een hoog alkalische grond te verlagen, zodat planten gemakkelijker toegang hebben tot de voedingsstoffen in de bodem. Het corrigeert meestal vergelende bladeren van planten die worden veroorzaakt door ijzertekort.

Dus als je camelia’s, rododendrons of azalea’s er een beetje geel uitzien, zou een toepassing van ijzersulfaat ze moeten opfleuren. De meeste tuincentra hebben ijzersulfaat in voorraad, maar aangezien je acht keer zoveel nodig hebt in vergelijking met zwavel, kan het duurder uitvallen!