onderhoudsvriendelijk terras
onderhoudsvriendelijk terras

Ben jij ook zo dol op de lentezon? De kans is groot dat je graag wil genieten van het buitenleven, maar zo min mogelijk tijd wil besteden aan het onderhoud van je terras of balkon. In dit artikel vind je diverse tips en ideeën om het buitenzitje onderhoudsvriendelijk te maken. Zo houd je meer tijd over om optimaal te ontspannen. 

Schaf kunstplanten en –bloemen aan

Een terras of balkon is eigenlijk niet compleet zonder groen. Maar omdat echte planten en bloemen veel onderhoud nodig hebben, raden we je aan om een aantal kunstplanten en kunstbloemen aan te schaffen. Je kunt het groen gewoon in een mooie pot, vaas of bak zetten. Verzwaar de bloempot zodat het stevig blijft staan bij een windvlaag. Om de planten zelf hoef je je geen zorgen te maken. Een kunstplant of kunstbloem van hoge kwaliteit kan wel tegen een stootje!

Gebruik onderhoudsvriendelijke tegels of vlonders

Leg een terras aan van onderhoudsvriendelijke terrastegels. Keramische tegels zijn een geweldige optie. Dit materiaal is niet zo gevoelig voor mos of aanslag en daarnaast gemakkelijk te reinigen. Hetzelfde geldt voor kunststof of keramische vlonders voor op het balkon. Probeer echte houten vlonderplanken te vermijden, omdat dit natuurlijke materiaal veel meer onderhoud vergt. Je moet hout regelmatig behandelen met een olie of beits en groene aanslag verwijderen met een speciaal reinigingsproduct. Dit kost veel tijd en moeite.

Kies de juiste tuinmeubelen

Niet alleen houten vlonders, maar ook echte houten tuinmeubelen vergen veel onderhoud. Het is handiger om meubelen van een onderhoudsvriendelijk materiaal aan te schaffen. Denk aan een loungeset van kunststof met een levensechte houtlook. Voor op het balkon kun je kijken naar een compacte kunststof kuipstoel of een verstelbare tuinstoel van aluminium of wicker. Al deze materialen zijn gemakkelijk schoon te maken met water en wat vloeibare zeep. Om de tuinmeubelen nog langer schoon te houden, kun je ze na gebruik afdekken met een beschermhoes.

Gebruik speciale buitenkussens

Sommige loungesets en tuinstoelen worden standaard geleverd met bijpassende buitenkussens. Wanneer je zelf nog een aantal kussens wil toevoegen, is het handig als deze ook weersbestendig zijn. Het materiaal van deze kussens is namelijk vochtbestendig, vuilafstotend en veel sneller schoon te maken.

Zet het terras of balkon niet te vol

Probeer het terras of je balkon overzichtelijk te houden. Zet het niet te vol met allerlei accessoires en kleine meubels. Koop liever twee XL plantenpotten voor grote kunstplanten dan allerlei kleine potjes. Je kunt daarnaast beter één grote tuintafel aanschaffen dan meerdere kleine bijzettafels.

Door Interieur