kleuren kiezen
kleuren kiezen

Fout #1: Een tint die te sterk is!

Tussen een witte muur en een gekleurde muur zijn er 30.000 verschillende tinten waaruit je kunt kiezen. Ik vind echter vaak dat de gekozen kleur te intens is. Het effect dat dan onmiddellijk ontstaat is een absolute overbelasting van het oog en een disharmonie in de kamer! Glanzende tijdschriften en trendonderzoekers adverteren met veel kleur en intense tinten. Maar niet elk van deze stemmingen past bij je interieur. Wat er misschien goed uitziet als je door een tijdschrift bladert, zal in je huis niet op zijn plaats staan!

Dus mijn tip: als je nieuw bent met kleur – LESS IS MORE! Beter is het om een tint lichter te gaan en niet voor effen te gaan. Een licht limoengroen of een coplimentachtig gemengd grijs zijn mooie zachte tinten die, in combinatie met geolied hout, een kamer snel harmonieus doen lijken. Zoek je een duurzame hoogglans lakverf voor buiten bekijk dan eens: allure gloss.

Sterke strepen kleur in kleine hoeveelheden kunnen voor effect gebruikt worden. Bijvoorbeeld, als je de nadruk wilt leggen op een plaats of in kamers waarin je maar korte tijd doorbrengt, zoals de inkomhal.

Fout #2: Favoriete kleuren voor de muur kiezen

De kleurkeuze moet de functie van de kamer ondersteunen. Bijvoorbeeld rood, oranje en bruin voor een gezellige huiskamer of blauw en groen voor een studeerkamer om je te concentreren.

Voorkeuren en antipathieën voor of tegen een kleur moeten geen al te grote rol spelen bij de kleur beslissing. Slechts 5% van de waarneming van een ontwerp vindt bewust plaats, de rest van het effect is onbewust. En: KLEUR WERKT! Interessant is dat dit in alle culturen hetzelfde is. Het maakt niet uit of je in China of in Oostenrijk bent. Daarom is het belangrijk om zorgvuldig te kiezen en steeds na te denken over het samenspel met de andere kleuren in de kamer.

Fout #3: de keuze van het materiaal

Dispersie is gemakkelijk te krijgen en snel te schilderen, maar is het wel altijd de beste keuze? Alternatieve organische verven hebben positieve eigenschappen die het binnenmilieu verbeteren en je helpen vrijer te ademen. Zo zuivert klei de lucht.

Fout #4: Kleuren verkeerd verlichten

Als je de sigma verf uitzoekt met behulp van een verfkaart in de bouwmarkt in plaats van hem ter plekke tegen de muur te houden, kun je bij het schilderen voor een onaangename verrassing komen te staan. De lichtbron en de kompasrichting van de kamer zijn van cruciaal belang voor het effect en de uitstraling van de verf. Een blauw licht zal bijvoorbeeld een appelgroen er giftig en koud uit doen zien. Maar als je hem verlicht met een warm, rood licht, ziet hij er fris en sappig uit!

Daarom raad ik ALTIJD aan om, voordat je een kleur koopt, een proefstuk te maken, hetzij als papiermonster, hetzij direct op de muur. Veel winkeliers hebben kleine proefblikjes of gratis kleurkaarten om te helpen bij deze keuze.

Fout #5: De kleuren van je buurman gebruiken!

Je kent het wel: je loopt bij iemand anders naar binnen en ziet een muur kleur of behang dat je erg mooi vindt. Onmiddellijk springt de: “dat wil ik ook” effect! Helaas ga je helemaal voorbij aan het feit dat je behoeften totaal verschillend zijn, dat je meubels niet van hetzelfde materiaal zijn als die van je buurman en dat de inrichting helemaal niet bij je past! Dat kan niet. Kleuren moeten altijd gezien worden in de context van de rest van de kamer en kunnen in je eigen huis goed afgestemd worden op de behoeften van elk individu.

Door Interieur