De keuken, de plek in huis waar geleefd moet worden

De keuken is een van de belangrijkste en meest centrale plekken van jouw woning. Daar wordt immers dagelijks het eten gekookt, de broodtrommel tevoorschijn getoverd, eventueel de afwas gedaan en meermalen per dag drinken – zoals fris of koffie – gepakt? Ook is de keuken een plek waar veel mensen ’s ochtends hun broodje smeren en samen de dag beginnen. Kortom: de keuken is gewoon een plek waar flink geleefd wordt en moet worden. Zorg er daarom voor dat jouw keuken een prettige plek is om te vertoeven. Een stukje huis waar je helemaal tot rust kunt komen en die functioneel is. Een keuken moet doen waarvoor het bedoeld is: een fijne plek zijn waar eten gemaakt kan worden, drinken op voorraad is en waar je gezellig met elkaar kunt keuvelen. Maar hoe krijg je dat op een slimme manier voor elkaar? Met onderstaande tips en inspiratie kun je jouw keuken weer een frisse uitstraling geven.

de keuken, de plek waar geleefd moet worden

1. Breng sfeervolle keukenverlichting aan

De keuken wordt al een heel andere ruimte al je kiest voor het plaatsen van sfeervolle keukenverlichting. Met name led lampen in de keuken zijn een voordelige en slimme keuze: deze zijn niet alleen energiezuinig, maar maken ook veel branduren en bieden qua sfeer eindeloze mogelijkheden! Wat prachtig is, is bijvoorbeeld het plaatsen van meerdere spotlights in het plafond, eventueel in kleur. Met name lichtblauw geeft als lichtkleur en prachtig modern en strak effect. Daarnaast kiezen steeds meer particulieren ervoor om led-strips aan te brengen. Bijvoorbeeld op de koelkastranden, op de boordjes in de keuken of, ook dat geeft een schitterend effect, op de keukenvloer. Laat je fantasie gewoon de vrije loop!

2. Zorg voor een praktische indeling

Soms is het nodig om, vanwege veranderende omstandigheden, nog een kritisch naar de indeling van de keuken te kijken. Zo kan het zijn dat je er twee kinderen bij hebt gekregen, maar de keuken daarop nog niet is afgestemd. Of de keuken is verouderd en voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd. Ook en scheiding of juist een nieuwe relatie kunnen momenten zijn om jouw keuken een keer onder het vergrootglas te leggen. Is de indeling nog wel praktisch en van deze tijd? Heb je bijvoorbeeld genoeg opbergruimte en keukenkastjes? Moeten er misschien wat extra boordjes aan de wanden geschroefd worden? En wellicht is het tijd om de glasplaat te vervangen voor een inductieplaat, zodat je energiezuiniger en milieuvriendelijker kunt koken.

3. Verander het tegelwerk

Een keuken valt heel eenvoudig op te frissen door de tegels in de keuken te vervangen. Daarbij kun je gaan voor nieuwe en meer eigentijdse tegels. Maar wil je een echte hypermoderne uitstraling creëren, dan kan het ook mooi zijn om de keukenwanden strak af te werken met een waterbestendige kwaliteitsverf.