De voordelen van een fluitketel

Hoe lang geleden is het dat je thee of misschien koffie hebt gedronken, waarbij het water gekookt is door middel van een fluitketel? Waarschijnlijk gaat de tijd dat je voor het laatst een fluitketel hebt gehoord inmiddels al heel wat jaren terug. Veel mensen krijgen hier nostalgische gevoelens bij. Vaak was het het zondagse bezoekje aan opa en oma waar je ‘s middags thee kreeg en waar het theewater door middel van de fluitketel werd gezet. Maar dat de fluitketel voor een groot deel is vervangen door de waterkoker, houdt nog niet in dat de fluitketel ouderwets is of heeft afgedaan. Integendeel zelfs. Vandaag de dag zijn er nog nooit zoveel type fluitketels te koop.

De grootte van de fluitketel

Als je kijkt naar hoeveel water de huidige waterkokers vaak koken, dan zal dit in de meeste gevallen tussen de 1,5 en 2 liter liggen. Een fluitketel kan ook verschillende afmetingen hebben, maar het grote voordeel is dat er ook fluitketels bestaan die meer dan 2 liter kunnen koken. Dit is erg handig als je een grote theedrinker bent, of als je veel thee moet zetten voor je visite.

De fluit, nostalgie ten top

De waterkoker zal het water koken en zal automatisch uitschakelen. Als het water in de fluitketel kookt, zal de ketel gaan fluiten. Juist dit is de reden dat mensen weer overgaan tot het aanschaffen van een fluitketel. In een drukke en jachtige wereld is er enorm veel behoefte naar rust en eenvoudige zaken die mensen gelukkig maken of terug doen denken naar de goede oude tijd. De fluit van de fluitketel is één van die geluiden die nostalgie oproept.

Verschillende soorten fluitketels

Er zijn tegenwoordig tal van fluitketels. Niet alleen betreffend design, ook de wijze van koken is tegenwoordig veranderd. Vroeger was koken op een gasfornuis standaard, maar tegenwoordig is koken op een elektrische kookplaat of inductiekookplaat veel meer gebruikelijk. Hierop zijn de huidige fluitketels op aangepast. Zo kun je e een fluitketel voor inductie aanschaffen, waarmee je ook op een inductiekookplaat op de klassieke wijze je water kunt koken.

De fluitketel ook ecologisch verantwoord

Voor de fluitketel heb je niet altijd stroom nodig. En hoe vaak overkomt het je niet dat je waterkoker inmiddels klaar is, maar omdat hij vanzelf uitschakelt, dat je het water helemaal vergeet? Je moet dan het water wederom gaan koken, wat extra energie kost. Wat dat betreft is de fluitketel dan ook zeker ecologisch verantwoord.