De Retro keuken is weer helemaal terug in ons interieur. Het zijn keukens met de uitstraling van de jaren ’50, ’60 en het begin van de jaren ’70, maar dan wel voorzien van de modernste apparatuur en keukentechniek. Kenmerkend voor retro keukens is de combinatie van ronde vormen, opvallend heldere of juist pastelkleuren, bijpassende tafels en stoelen en het gebruik van retro accessoires .

retro keuken

Retro keukens en ronde vormen

De ronde vormen zijn een terugkerend thema bij retro keukens. In combinatie met een ander opvallen stijlkenmerk, het gebruik van kleine laden en deurtjes, zijn het de rondingen waardoor retro keukens hun opvallende uitstraling verkrijgen. De rondingen komen terug in de handgrepen, maar ook in keukenapparatuur zoals de koelkast, de oven of het broodrooster. Door hun kenmerkende en unieke uitstraling komen deze voorwerpen vooral zichtbaar in een retro keuken tot hun recht, in plaats opgeborgen in een kast.

retro keukens

Kleurgebruik in de retro keuken

Karakteristiek aan een retro keuken zijn de witte tegels of de welbekende groene en bruine tegelwand. Kleuren die ook terugkomen in de gordijnen voor het keukenraam. Welke kleur het beste past is ook afhankelijk van de gebruikte hoofdkleur in de keuken. Bekend zijn de felle en opvallende kleuren, maar ook mintgroen, lichtblauw en het gebruik van pastelkleuren past helemaal in de traditie van de retro keuken. De kleuren kunnen ook worden gecombineerd worden met witte keukenkasten waardoor de kleuraccenten extra zullen opvallen.

Retro koelkasten en gasfornuizenretro koelkasten

In ieder geval mag een retro koelkast en gasfornuis niet ontbreken in retro keukens en zal deze een prominente plaats krijgen binnen het blikveld. Ze zijn opvallen in hun design door de ronde hoeken en de opvallende kleuren. Onder anderen de firma SMEG heeft zich in dit soort koelkasten gespecialiseerd, maar ook andere merken brengen retro koelkasten en gasfornuizen op de markt. Voor de accessoires zijn vaak hele ontwerplijnen verkrijgbaar waardoor de aparte apparaten geheel op elkaar zijn afgestemd. Denk hierbij aan de waterkoker, het koffiezetapparaat en een broodrooster. Ook zijn er magnetrons verkrijgbaar die zijn voorzien van moderne techniek met een retro uitstraling.

 

Indien de retro keuken over voldoende oppervlakte beschikt, is het zeker aan te raden om de eetkamertafel en stoelen in de stijl mee te nemen. Retrotafels zijn vaak licht van opzet en kunnen zowel een ronde als een vierkant blad bevatten die is voorzien van vrij dunne tafelpoten. De bijbehorende stoelen kunnen zowel traditioneel als rond van ontwerp zijn. Tenslotte is ook de verlichting een zeer belangrijk onderdeel omdat het gevoel van een retro keuken door passende verlichting extra zal worden benadrukt.

Door Interieur