Moderne keukens

Wat verstaan we onder moderne keukens? Modern is een heel breed begrip waaraan ieder zijn eigen interpretatie geeft. Maar over het algemeen kan men de volgende kenmerken aan een moderne keuken herkennen. Zo is de moderne keuken vaak voorzien van een kookeiland, wordt er gebruik gemaakt van greeploze kastjes en design kranen. Er kunnen allerlei verschillende materialen worden gebruikt. Vaak wordt er ook een combinatie van verschillende materialen zoals metaal, glas, steen, hoogwaardig kunststof en hout gebruikt, waardoor de moderne keuken een minimalistisch eigentijds uiterlijk krijgt.

moderne keukens

Moderne keukens worden strak vorm gegeven

Er zijn verschillende stijlen keukens die momenteel erg populair zijn. Naast de strakke minimalistische look van de moderne keuken, zijn ook juist de landelijke keukens erg in trek. Waar bij de landelijke keuken vaak wat ruwere materialen en vormen worden gehanteerd, draait het bij de moderne keuken juist om de strakke vormgeving. Ook wordt er veel gebruik gemaakt van roestvrij staal zodat de keuken zonder al te veel moeite is schoon te maken. Bij de moderne keuken wordt er ook rekening gehouden met gebruiksgemak. De keuken moet zo efficient mogelijk worden ingericht, waarbij alle gebruiksvoorwerpen en apparaten dusdanig worden opgesteld dat ze makkelijk te bereiken zijn.

Gebruik van lades

Waar men in de meeste keukens onder het aanrecht vaak kastjes ziet, wordt er in moderne keukens juist vaak gekozen voor brede lades. Hierbij wordt geprobeerd om uitstekende handgrepen weg te werken, waardoor er mooie strakke greeploze lades worden gecreeerd. Door de lade een zacht duwtje te geven, schuift deze geruisloos open.

Bij het gebruik van de brede lades wordt er in de moderne keukens ook vaak voor zwevende kasten en lades gekozen. De vloer onder de kasten wordt hierdoor goed zichtbaar, waardoor er direct een ruimtelijker beeld in de keuken ontstaat. Een voordeel is dat het zo ook een stuk makkelijker schoonmaken is onder de kastjes.

moderne keuken

Aanrechtbladen

Aanrechtbladen in de moderne keuken hebben vaak andere functionaliteiten als voorheen. Erg populair is momenteel ‘pitt cooking’. Hierbij worden de kookpitten als het ware in het aanrechtblad geintegreerd. De kookpitten liggen op het werkblad, waardoor ze iets hoger liggen dan normale pitten en ze dus ook iets meer opvallen. Dit geeft een opzienbarend effect.