schapenvachten

Schapenvachten zijn de afgelopen jaren erg populair. Ze zijn te combineren met allerlei verschillende interieurs en worden voor verschillende doeleinden gebruikt.

Schapenvachten in het interieur

Vooral in Scandinavische interieurs wordt er volop gebruik gemaakt van schapenvachten. In de vaak minimalistische witte interieurs staan de schapenvachten vaak in het middelpunt van de aandacht. Bij Scandinavische interieurs wordt er veelal gebruik gemaakt van natuurlijke materialen waarin schapen vachten, koeienhuiden en andere vachten goed passen. Omdat het in Scandinavische landen lange koude winters zijn, zijn schapen vachten in het interieur een ideale vorm om even lekker op te warmen.

Naast Scandinavische interieurs worden schapenvachten ook veel gebruikt in de momenteel zo populaire landelijke interieurs. Ook bij landelijke interieurs is er veel samenhang met natuurlijke materialen, waarbij veel gebruik wordt gemaakt van hout, katoen, leer en wol. Een ideale combinatie met schapenvachten dus!

Niet alleen Scandinavische en landelijke interieurs laten zich lenen voor decoratie met schapen vachten. Wanneer de schapenvachten op de juiste manier wordt gebruikt, kunnen deze ook goed worden gecombineerd met bijvoorbeeld moderne of etnische interieurs.

verschillende soorten schapenvachten

Verschillende soorten schapenvachten

Er is nogal wat verschil op het gebied van schapenvachten. In webshops zoals op Schaapvaak.nl wordt er o.a. geselecteerd op verschillende eigenschappen zoals:

  • De grootte van de vacht
  • Kleur
  • Haartype
  • Herkomst van de dieren

Alle bovenstaande eigenschappen zijn afhankelijk van het ras.

Grootte van de schapenvacht

Bij het kijken naar de groottte van de schapenvacht, wordt normaal gesproken de lengte van de vacht diagonaal opgemeten, waarbij wordt gemeten van bijvoorbeeld de linkervoorpoot, naar de rechterachterpoot. Deze maten varieren van 75 cm tot vachten boven de 130cm. Grotere xxl schapenvachten komen natuurlijk ook voor, maar in de meeste shops gaan de maten tot de 130cm.

Kleur

Er zijn verschillende kleuren schapen, waardoor de vachten ook in verschillende kleuren verkrijgbaar zijn. Hierdoor is elke vacht uniek. Natuurlijke kleuren vachten zijn wit, bruin, grijs, zwart en bont. Er zijn ook winkels die de vachten in allerlei kleuren aanbieden, deze vachten worden geverfd.

Haartype

Hierbij wordt gekeken naar de lengte van de haren op de vacht, maar ook of de vacht veel krullen heeft, een lichte krul heeft of stijl is.

Herkomst van de vachten

De herkomst van de vachten speelt een grote rol bij het type vacht. Schapen vachten van dieren die in een koude vochtige omgeving hebben geleefd hebben veel dikker en langer haar dan dieren die in een warm klimaat hebben geleefd.

schapenvachten

Hoe worden schapenvachten gebruikt?

Schapen vachten worden op verschillende manieren in het interieur gebruikt. Vaak worden ze op decoratieve wijze over banken en stoelen gedrapeert. Dit is niet alleen mooi, maar ook nog eens heerlijk zacht. De wat grotere schapenvachten worden ook gebruikt als vloerkleed in bijvoorbeeld de woonkamer voor de openhaard. Ook in de slaapkamer worden schapen vachten gebruikt. Zo worden ze als het ware als een sprei over het voeteneind gelegd of ook als tapijt, zodat je ‘s ochtends uit je bed stapt op een heerlijk zachte en warm aanvoelende schapenvacht.

Daarnaast zijn er nogal wat andere oplossingen voor schapen vachten, zo worden ze medicinale schapenvachten ook in kinderbedjes, kinderwagens, autostoelen of fietszadels gebruikt. Al met al, een schapenvacht is een veelzijdige warme en sfeerverhogende woonaccessoire!

Bron uitgelichte afbeelding: Decoist.com

Door Interieur