De sauna: hoe werkt het precies en welke mogelijkheden zijn er?

Het woord sauna komt uit het Fins en bestaat al meer dan 2.000 jaar. De sauna werd in eerste instantie verwarmd met een houtkachel. Hierop werden stenen zolang verwarmd totdat deze voldoende hitte uitstraalden om de ruimte te verwarmen. De rook van het vuur werd afgevoerd via de deur die open moest blijven staan. 

sauna

De sauna kon pas gebruikt worden als het houtvuur uit was gegaan. Een verder nadeel was dat de ruimte vaak al na korte tijd onder het roet kwam te zitten. Ook het latere gebruik van een schoorsteen maakte de traditionele sauna niet altijd erg comfortabel of veilig. Pas met de ontwikkeling van een elektrische kachel in de jaren 70 van de vorige eeuw werd de sauna ook vaker toegepast in ons land omdat deze nu ook in woningen of hotels kon worden geplaatst.

De weldadige werking van de sauna

De temperatuur in een Finse sauna loopt vaak tot boven de 80°C op. Hierdoor wordt ook het menselijk lichaam verwarmd. Vaak gaat de lichaamstemperatuur omhoog tot 39°C. Bij die waarde begint het lichaam overvloedig transpireren. Daarbij worden afvalstoffen door het lichaam afgevoerd waardoor je je verkwikt voelt. Het verschil in temperatuur met de buitenlucht zorgt ervoor dat de weerstand van het lichaam wordt opgevoerd. Daarbij is een verblijf in een sauna ontspannend omdat de grote hitte zorgt dat de gedachten uitsluitend daarop gefocust worden en de geest tot rust komt.

Welke sauna’s zijn te koop?

De specialist in sauna’s zal in het algemeen twee basistypes te koop aanbieden: de Finse sauna en de infrarood sauna. De Finse sauna lijkt het meest op het traditionele model. Een elektrische kachel zorgt voor verhitting tot temperaturen die wel 20°C hoger zijn dan in een infrarood sauna. Een dergelijke sauna is vaker ook ruimer van opzet, zodat er ligbanken kunnen worden geplaatst voor de gebruikers. Hoewel het in vergelijking met vroegere sauna’s beduidend minder tijd kost, duurt het wel langer voordat een Finse sauna is opgewarmd, een infrarood sauna kan onmiddellijke gebruikt worden. Een Finse sauna wordt ook in ons land in het algemeen buiten geplaatst in de tuin. Een infrarood sauna is ook binnen mogelijk als de badkamer maar groot genoeg is.

Hoewel de wijze van opwarmen van het lichaam anders gebeurt. Bij een Finse sauna is dat indirect via warme lucht en bij een infrarood sauna gebeurt dat direct via straling, is het effect van beide systemen vergelijkbaar.

finnish sauna

Weetjes over het saunagebruik

In ons land is het gebruik van de sauna flink toegenomen maar hebben veel mensen moeite met de naaktheid in gemeenschappelijke sauna’s. Het gebruik van badkleding is overigens beslist af te raden omdat dit tot irritaties van de huid kan leiden. In Finland heeft vrijwel ieder gezin een eigen sauna en wordt er splitsing van de geslachten toegepast bij gebruik van een gemeenschappelijke sauna Nederlandse sauna’s kennen meestal geen splitsing, maar wel vaak speciale tijden voor vrouwen. In diverse landen gelden verschillende regels en soms is badkleding verplicht. Vraag daarom in het buitenland altijd welke regels gelden in een gemeenschappelijke sauna.