Dit zijn de elektra voorschriften van een woning

Wist je dat de meterkast altijd op een bepaalde afstand van de voordeur in huis moet zitten? Dit is een verplichting, om ervoor te zorgen dat de brandweer bij brand makkelijk bij de stroomvoorziening kan komen. Het verkleint de kans op ernstige ongelukken tijdens een brand. Het is slechts een van de elektra voorschriften waar je huis aan moet voldoen! Wij spraken voor dit artikel met een elektricien in Utrecht, die ons meer kon vertellen over deze voorschriften. Zo moet ook de meterkast zelf aan verschillende richtlijnen voldoen. Voldoet de meterkast in jouw woning hier al aan? 

Aanpassingen aan de meterkast 

De meterkast hoeft niet altijd te voldoen aan de laatste richtlijnen. Enkel wanneer de meterkast wordt aangepast, is het verplicht deze aan te laten sluiten bij de dan geldende veiligheidsvoorschriften. Een aanpassing aan de meterkast is bijvoorbeeld noodzakelijk, wanneer de groepen in de meterkast moeten worden uitgebreid. Op deze manier kan een overbelasting van de stroomvoorziening in huis voorkomen worden. Een elektricien kan je hierbij helpen. Ook de overstap naar krachtstroom is een voorbeeld van een situatie waarbij de meterkast moet worden aangepast. 

Je woning voorzien van krachtstroom 

Er zijn verschillende situaties waarin het noodzakelijk is om krachtstroom te gebruiken in huis. Denk bijvoorbeeld aan een oplaadpaal voor een elektrische auto, een grote sauna, enzovoorts. Een normale stroomvoorziening voldoet in zo’n geval niet. Het is niet toegestaan om een aansluiting op krachtstroom zelf te realiseren. Hiervoor heb je de hulp van een elektricien nodig. Ook een elektricien mag niet direct overgaan op het aansluiten van je woning op krachtstroom. De netbeheerder moet hier toestemming voor geven. 

Tip: ga vooraf bij de netbeheerder na aan welke eisen voldaan moet worden om krachtstroom te mogen gebruiken. Nog voordat je de laadpaal of de sauna bestelt.  

elektra voorschriften