Zelf de binnenmuren verven

Voor een totaal andere look in de woonkamer of slaapkamer hoef je niet perse het hele interieur aan te passen. Een nieuw kleurtje op de muren doet al wonderen. De kleur van de muren brengt een bepaalde uitstraling met zich mee. Door de muren van een vers likje verf te voorzien, bepaal jij de sfeer en uitstraling helemaal zelf. 

Inspiratie en prijzen

Doe vooraf online inspiratie op, bijvoorbeeld op woonwebsites of door rond te kijken op Pinterest. En ook op onze website vind je natuurlijk veel artikelen waar je inspiratie uit op kunt doen. Vervolgens kun je ook online kijken welke verf je wil en waar je deze het voordeligst kunt kopen. Goede verf kan best prijzig zijn. Voordeel van professionele verf is wel dat deze beter dekt en langer mooi blijft. Het is de investering vaak dus wel waard. Tip: kijk of je kunt besparen op je vaste lasten. Heb je bijvoorbeeld nog wel het goedkoopste internet of kun je wellicht besparen op verzekeringen? Dat geld kun je vervolgens mooi investeren in goede verf voor je woning. 

Muur reinigen

Voordat je de verfspullen tevoorschijn haalt, moet je de muren eerst even voorbereiden op de klus. Maak ook genoeg ruimte vrij zodat je goed van start kunt. Schuif de meubels aan de kant of dek deze goed af met een afdekzeil. Zodra er genoeg werkruimte is, kun je de randen gaan afplakken voor een kaarsrecht resultaat. De muur moet eerst ontvet worden zodat de verf mooi blijft zitten. Dit kan met een speciaal product, maar vaak werkt een simpel sopje ook voldoende. Hierdoor neem je gelijk eventueel stof af, wat anders zorgt voor lelijke haaltjes in de verflaag. Het schoonmaken van de muur zorgt ervoor dat de verf beter hecht. Zitten er beschadigingen in de muur? Vul deze eerst op met een muurvuller zodat er een mooi en egaal oppervlak ontstaat.

Muren verven

Eventueel breng je nog een voorstrijk aan voordat je begint met het verven van de binnenmuren. Verf is verkrijgbaar in alle gewenste kleuren, omdat je dit ook zelf kunt laten mengen. Roer voordat je gaat verven even goed de verf door voor een egaal eindresultaat. Voor de hoeken en randen van de muur gebruik je het best een kwast om verf aan te brengen. De grotere oppervlakten heb je zo gedaan met een muurverfroller. Het valt aan te raden om te beginnen met de hoeken en randen en vervolgens naar binnen toe te werken. Zo ga je preciezer te werk en sla je geen stukjes over. Beweeg de roller van links naar rechts en ga hier van boven naar beneden nog een keer overheen. Zie je nu de nieuwe kleur op de muur zit dat het plafond ook wel aan wat onderhoud toe is? Lees hier onze tips voor het schilderen van je plafond.

Na het verven

Ben je klaar? Haal de tape gelijk weg als de verf nog nat is. Ga zolang de verf nog nat is geen delen overschilderen bij kleurverschil, dit trekt waarschijnlijk nog bij. Als je toch kleurverschil ziet kun je nog een tweede laag verf aanbrengen als de eerste laag is opgedroogd. Tussen het schilderen door bewaar je kwasten en rollers in een pot met water of een afgesloten plastic zak. Wanneer je helemaal klaar bent en tevreden met het eindresultaat kunnen de lege potten en uitgeharde verfresten bij het huisvuil. Voorstrijkmiddelen en vloeibare resten horen thuis bij het klein chemisch afval.