Waterschade in huis is een van de vervelendste dingen die je kan overkomen

Stel dat je fijn op een zondagavond televisie aan het kijken bent en je even naar de keuken loopt om wat te drinken te halen voor je vriendin. Halverwege de keuken dwaalt je blik af en wordt je aandacht getrokken door drie druppels water die op de kast liggen. Vreemd denk je, terwijl je verder sloft richting de keuken voor een fles wijn. 

Als je een half uurtje later naar het toilet gaat zie je dat er op de kast nu ineens een klein plasje water ligt.  Gelijk beginnen de alarmbellen in je hoofd te rinkelen. Je blik schiet omhoog naar het plafond, waar je een flinke ronde natte plek ziet, waar zich voorzichtig verschillende druppels vormen. Het duurt slechts een paar seconden voordat je in de gaten krijgt waar het lek vandaan moet komen en met schrik schiet er door je hoofd: een badkamer lekkage!

Druppelsgewijs of regelrechte overstroming

Niets is zo vervelend als een lek ergens in huis. Het kan druppelsgewijs gaan, waar je gedurende lange tijd niets van merkt, totdat je ineens last krijgt van betonrot in je vloer. Maar ook een gesprongen leiding wens je niemand toe, wanneer een gebroken buis of pijp plotseling je halve huis kan laten onderlopen voordat je erbij bent om de hoofdleiding te sluiten. 

De oorzaken van een lekkage kunnen uiteen lopen. Slijtage is natuurlijk te verwachten en het kan gebeuren dat er een scheur ontstaat in bijvoorbeeld kit- of tegelwerk. Ook het scheuren of breken van een aan- of afvoerleiding is een veel voorkomende kwaal, met name in al wat oudere huizen. 

waterschade

Met zoveel leidingen is de badkamer een veel voorkomende plek voor lekkages

Met de hoeveelheid aan- en afvoerleidingen voor douche, badkuip, vloerverwarming en wasbak in een badkamer kan het vinden van de oorsprong van een lekkage behoorlijk ingewikkeld zijn. Gelukkig zijn er tegenwoordig gespecialiseerde bedrijven die zich richten op het opsporen van lekkages. Door middel van verschillende methodes zoals vochtmeting, visuele inspectie en het opsporen van de juiste leidinggroep,  wordt geprobeerd om de locatie van de lekkage op te sporen. Als de exacte locatie nog niet kan worden gelokaliseerd, kan men verder speuren met andere technieken. Zo behoren onder meer endoscopie, kleurstofdetectie, gasdetectie, riool camera en thermografie tot de verschillende opties om de precieze plek van een lek te vinden. 

Ook huishoudelijke apparaten kunnen een rol spelen

Een andere reden voor lekkages kunnen natuurlijk huishoudelijke apparaten zijn. In vele woningen zul je de combinatie van wasmachine en droger ook in de badkamer terug kunnen vinden. Veel badkamers zijn voorzien van aansluiten voor aan- en afvoer van het spoelwater dat de wasmachine gebruikt, hetgeen een extra risico voor lekkages met zich mee kan brengen. 

De meeste moderne wasmachines zijn tegenwoordig voorzien van een waterslot. Hiermee wordt het mogelijk om waterschade aan je huis zoveel mogelijk te beperken in het geval van problemen met een lekkende wasmachine.