Een asbeeld is een kunstwerk als persoonlijke gedenkplek aan een overleden persoon

Het overlijden van iemand is altijd een treurige gebeurtenis. Of het nu om een familielid, een vriend of een bekende gaat, het plotseling wegvallen van iemand laat immer een leegte achter die nooit meer op te vullen is. Alleen de gedeelde momenten met iemand die is gestorven, zijn de reden dat deze persoon voor altijd in de herinnering van de achtergebleven mensen zal blijven bestaan.

Natuurlijk is er wanneer iemand begraven wordt, altijd het graf dat nog bezocht kan worden om de herinnering levend te houden en stil te staan bij het leven dat die persoon heeft geleefd. Wanneer iemand gecremeerd wordt, is het voor de nabestaanden natuurlijk mogelijk om de as in een speciale urn in huis te bewaren of om deze bijvoorbeeld uit te strooien op een plek die speciaal was voor de overledene. 

Je bent op zoek naar een subtiele manier om de herinnering levend te houden

Om toch een blijvende herinnering te creëren in huis en zo de overledene enigszins present te hebben, is het tegenwoordig mogelijk om zogenaamde asbeelden kopen. Deze speciale kunstwerken hebben als doel om op een subtiele manier toch iets van de gestorven persoon een speciaal plekje in huis te geven, waardoor de herinnering aan hem of haar toch levend gehouden kan worden. 

In deze zogenaamde asbeelden is vaak een fysieke ruimte vrijgemaakt, waar bijvoorbeeld een kleine urn met een gedeelte van de as van de gecremeerde persoon kan worden geplaatst. Er zijn echter ook asbeelden te verkrijgen, waar een speciaal laatje in is gemaakt, waar je iets van de as van de gecremeerde persoon in kunt plaatsen. Op deze manier creëer je een speciale manier om de overleden persoon toch dicht bij te hebben en de herinnering aan hem of haar levend te houden.

Met een asbeeldje creëer je een bijzondere herinnering aan iemand die je lief was

Asbeelden zijn vaak subtiele, kleine beeldhouwwerken, die niet al teveel ruimte in beslag nemen, maar die vanwege hun aanwezigheid toch een blijvende herinnering vormen aan de persoon die is overleden. Afhankelijk van je voorkeuren, kun je kiezen uit verschillende modellen, gemaakt van verschillende materialen. Denk bijvoorbeeld aan een beeldje gemaakt van ijzer, glas of brons, wat vervolgens op een voetstuk van bijvoorbeeld hout is geplaatst. Deze kun je een mooi plekje geven in je interieur zoals bijvoorbeeld in een vitrinekast of op een dressoir, zodat je dierbare herinnering altijd dichtbij je is. 

Vanzelfsprekend kun je bij de keuze van een specifiek model ook kiezen uit verschillende kleuruitvoeringen. Zo zijn de metalen beeldjes bijvoorbeeld leverbaar in een kleur van brons, zwart of zilver. Maar ook de houten voet waarop het beeldje is geplaatst, kan in uiteenlopende kleuren worden geleverd. Je kunt hier bijvoorbeeld kiezen uit de standaard houtkleur, een blanke uitvoering of antraciet, afhankelijk van je eigen eigen voorkeuren.

Naast wat as kun je er ook voor kiezen om een persoonlijk voorwerp toe te voegen 

De beeldjes zijn vaak een persoonlijke gedenkplek aan de overledene en kunnen worden voorzien van bijvoorbeeld een foto van de overleden persoon of een haarlok. Maar je kunt er ook voor kiezen om iets persoonlijks van de gestorven persoon bij het asbeeld te plaatsen. Denk bijvoorbeeld aan een horloge, een bril of een sieraad waar hij of zij bijzonder aan gehecht was.