Expert tips; hoe kies ik de juiste keukenverlichting?

Verlichting in de keuken is een van die factoren die een groot effect hebben op de uitstraling en het comfort in de woning. Naast de keuze voor meubilair, vloerbekleding en decoratie is kiezen voor goede verlichting in de keuken een essentiële, maar niet altijd een eenvoudige opdracht.

Je moet immers met heel wat zaken rekening houden, van budget tot inrichtingsstijl en energiebesparende factoren. Welke hiervan de belangrijkste zijn, is een vraag die je tijdens je zoektocht naar verlichting hoe dan ook stelt. Het volgende overzicht geeft daar dan ook meer duidelijkheid over!

Belangrijke factoren bij de zoektocht naar keukenverlichting

1. Creëer een uniforme uitstraling

Het spreekt voor zich dat je in een traditionele keuken met veel houtelementen niet meteen hypermoderne spots gaat plaatsen, en dat je bij een moderne inrichting best een klassieke luchter vermijdt. Een mooi, harmonisch geheel creëren is van groot belang om meer uit je keuken te halen, en deze zowel op functioneel als design vlak aantrekkelijker te maken.

Bevat je keuken veel houtelementen en decoratie? Kies dan voor verlichting die daarbij aansluit. Als je echter wat balans wil creëren, dan kan je in een keuken die reeds veel versiering en opvallende elementen heeft, natuurlijk altijd kiezen voor een eenvoudige verlichting. Ingebouwde spots of andere onopvallende installaties zijn in dat geval erg interessant!

keukenverlichting keuken verlichting

2. Welke sfeer wil je bereiken?

Ten tweede is het natuurlijk belangrijk om precies te weten welke uitstraling je wil bereiken met je keukenverlichting. En dan gaat het niet zozeer om de uiterlijke look van de keukenlampen, maar wel om de atmosfeer die het licht zelf creëert. Zo zijn er lampen die een eerder sterk licht hebben en dus goed passen in een keuken die van nature wat donkerder is. Op die manier verkrijg je toch een balans tussen licht en donker, wat de atmosfeer in de ruimte alleen maar ten goede komt.

Beschikt de keuken echter over veel en grote ramen, waar op zich al heel wat zonlicht doorheen komt, dan ben je misschien beter af met minder sterke spots in het plafond, die je vooral ’s avonds gebruikt of als er minder zon is. Tenslotte kan je natuurlijk ook kiezen voor een design keukenlamp met dimmer, waarbij je de lichtsterkte kan aanpassen aan de situatie!

3. Budget, budget, budget

Tenslotte, maar al zeker even belangrijk, speelt ook de prijs van keukenlampen een grote rol bij je keuze. Het grote aanbod aan keukenverlichting in alle vormen, soorten en maten, brengt natuurlijk ook heel wat prijscategorieën met zich mee. Dit maakt het niet altijd eenvoudig om de juiste keuze te maken, en je goed informeren is dan ook belangrijk.

Zo kan je gaan voor traditionele lampen of halogeenlampen, als je een klassieke, rustige sfeer wil creëren. Deze kosten meestal niet zo veel, maar gaan wel relatief snel kapot in vergelijk met bijvoorbeeld LED-lampen. Steeds meer mensen gaan voor dit milieuvriendelijke en energiezuinige alternatief, dat tot wel 10 keer zo lang meegaat. LED-lampen komen als klassieke staande lamp, maar ook als design keukenlamp die perfect in een moderne keuken past!

Keukenverlichting is ongetwijfeld een belangrijke factor bij het creëren van een gezellige eetruimte. De juiste keuze maken begint bij bovenstaande zaken te overwegen en voor jezelf uit te maken wat je persoonlijke voorkeur is. Zo creëer je in geen tijd een comfortabele, optimaal verlichte keuken!