Hoe besparen op verlichting?

Het is een moeilijke tijd door de inflatie en de prijsstijgingen voor energie en stroom. Er zijn een aantal manieren om energie te besparen, zo ook op verlichting. Wil jij graag besparen op verlichting, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? In dit artikel  delen we een paar handige tips waarmee je kunt besparen op verlichting. 

Hoe besparen op verlichting

Besparen op verlichting met LED lampen

Het klinkt misschien logisch, maar LED lampen zijn tegenwoordig echt onmisbaar. Ze verbruiken veel minder watt dan gloeilampen, terwijl ze dezelfde hoeveelheid licht geven. Een gemiddelde gloeilamp verbruikt zo’n 60 watt om licht te geven. Bij een LED lamp is dat slechts 5 watt. Het is dus zeker de moeite waard om LED lampen in huis te halen!

Lees ook: Hoe kies je de juiste led spots voor jouw inbouwspot? 

zo kun je besparen op verlichting

Smart lampen met sensor of tijdschakelaar

Een andere trend op het gebied van verlichting, zijn smart lampen. Je kunt ze makkelijk met een app op afstand bedienen en ze werken altijd met LED verlichting. Hierdoor zijn ze zeer energiezuinig en dat komt in deze tijden goed van pas! En wat ook erg handig is: ze zijn verbonden met het internet en je telefoon zodat ze weten of je thuis bent. Je kunt dus instellen dat de lampen uit gaan zodra je je woning verlaat. Op die manier branden er nooit meer onnodig lampen en dat scheelt flink in de portemonnee.

Daarnaast is het dikwijls mogelijk om smart lampen te koppelen aan een sensor of tijdschakelaar. De sensor wordt ergens anders in je woning opgehangen en registreert beweging. Als er geen beweging is, dan gaan de lampen niet aan. Op die manier branden er dus geen lampen in ruimtes waar niemand zit. Met de tijdschakelaar kan je instellen wanneer lampen precies aan of uit moeten gaan. Ook op die manier zorg je er dus voor dat er enkel lampen branden wanneer dat echt nodig is.

hoe te besparen op verlichting

Dimbare lampen

Onze voorlaatste bespaartip is om dimbare lampen aan te schaffen. Bij smart lampen is dit altijd het geval, maar er zijn ook reguliere lampen die je met een schakelaar kan dimmen. Dit zorgt niet alleen voor extra sfeer in het donkere najaar, maar ook voor minder energie- en stroomkosten. Twee vliegen in één klap!

Veel kaarsen

Tenslotte kan je besparen op verlichting door de lampen ‘s avonds uit te laten en veel kaarsen aan te steken. Hiermee bespaar je niet alleen flink op je energierekening, maar creëer je ook een warme en gezellige sfeer binnenshuis. Extra tip: kies voor geurkaarsen zodat je ook meteen kan genieten van een heerlijke geur in huis!

besparen op verlichting

Lees hier nog meer tips voor het besparen van energie in huis