Hoe maak ik mijn balkon katproof?

Wil je jouw balkon katproof maken? Dat is een goed idee! Je kat wil tijdens de warme dagen immers ook genieten van het heerlijke windje op het balkon. Jammer genoeg zijn katten erg nieuwsgierig en kunnen ze heel goed springen. Daarom is het niet veilig om je viervoeter zomaar op je balkon te laten. Maar geen zorgen: er zijn genoeg manieren om je balkon kat veilig te maken. Wij zetten ze hieronder op een rijtje voor je!

Hoe maak ik mijn balkon katproof? 5 manieren!

1. Een kattennet

Meestal is de balustrade van het balkon niet veilig voor katten. Ze kunnen er tussendoor of onderdoor kruipen, in het hekwerk klimmen of eroverheen springen. Daarom is een speciaal kattennet voor het balkon onmisbaar. Hiermee kan je het balkonhek en het gedeelte erboven dichtmaken. Het beste is om te kiezen voor een extra stevig kattennet met draadversterking. Zo ben je zeker dat je balkon kat veilig is!

Beeztees - Kattennet
Beeztees – Kattennet
Kattennet Premium - 8 x 3M
Kattennet Premium – 8 x 3M
Nobby Kattennet voor Balkon
Nobby Kattennet voor Balkon

2. Een glazen wand

Blijft je kat klimmen in het kattennet? Of vind je de uitstraling van het gaas niet zo mooi? Dan kan je het balkon afschermen met glas of doorzichtig kunststof. Met zo’n balkonbeglazing kan je je balkon niet alleen kat veilig maken, maar ook zelf genieten van een deels afgesloten buitenruimte. Je kunt immers het hele jaar door gezellig buiten zitten met je kat, zelfs als het regent.

3. Een kattenren of kattenkooi

Het is uiteraard niet nodig om het hele balkon dicht te maken. Je kunt ook perfect een aparte kattenren of kattenkooi kopen en op het balkon plaatsen. Hier kan je kat zelf in lopen door middel van een luikje of via het raam. Wanneer je de kattenren inricht met een kattentrap, een knus dekentje en een kattenplank, dan kan je viervoeter iedere dag van het prachtige uitzicht genieten!

Happyment® Dierenren
Happyment® Dierenren
Hek voor Huisdieren
Hek voor Huisdieren

4. Een tuigje of kattenharnas

Een andere mogelijkheid is om je kat af en toe mee naar buiten te nemen aan een tuigje. Dikwijls is een speciaal kattenharnas de comfortabelste en veiligste keuze. Hou er wel rekening mee dat katten tijd nodig hebben om aan zo’n tuigje te wennen. Je zal hier waarschijnlijk een paar dagen of weken de tijd voor moeten nemen.

Bosvelli Kattentuigje met Looplijn
Bosvelli Kattentuigje met Looplijn
Kattentuigje met Leiband Riem
Kattentuigje met Leiband Riem
borstharnas voor de kat
Borstharnas voor de kat

5. Giftige planten voor katten weghalen

Tenslotte mag je niet vergeten om de giftige planten van je balkon te halen. Giftige planten voor katten zijn de Amaryllis, herfstkrokus, azalea’s en rhododendrons, wonderboon, chrysant, madeliefje, cyclaam, narcissen en dieffenbachia. Vervang deze planten eventueel voor kattengras om je balkon weer compleet te maken. 

balkon katproof maken

Zo, met deze tips kan je jouw balkon katproof maken. Echter is het belangrijk om je kat altijd in de gaten te houden. Want zelfs als je balkon perfect is afgesloten en helemaal katvriendelijk is, moet je de kat niet te lang alleen laten. Door een oogje in het zeil te houden, kan je gevaarlijke situaties voorkomen. En dat is zeker niet onbelangrijk als je een paar meters hoog woont!

Lees ook: Zo kan je jouw hond of kat uit de kerstboom houden