Zo kan je jouw hond of kat uit de kerstboom houden

Kan jij ook niet wachten om de kerstboom te zetten en je huis gezellig te versieren voor Kerst? De kans is groot dat het bij jouw hond of kat ook begint te kriebelen wanneer ze de kerstboom zien. Huisdieren vinden het vaak geweldig om nieuwe spulletjes uit te testen. Natuurlijk is dit erg vervelend en bovendien kan het zelfs gevaarlijk zijn voor je viervoeter. Met onderstaande tips kan je jouw hond of kat uit de kerstboom houden!

1. Versier je kerstboom zonder huisdieren in de buurt

Het begint eigenlijk al bij het versieren van de kerstboom. Om te voorkomen dat je hond of kat dolenthousiast naar de kerstboom toeloopt, zet je jouw viervoeter best even in een aparte ruimte waar hij of zij niets merkt van deze drukte. Vooral bij katten is dit een goede manier om hun minder enthousiast te maken. Zodra de kerstboom staat, is het opnieuw rustig in huis en kan je hond of kat de kerstboom en alle andere kerstdecoratie op een rustige manier ontdekken. Vaak is het dan al niet meer zo interessant.

2. Ondersteun je kerstboom

Je hebt vast al eens filmpjes en foto’s van katten en honden gezien, die het leuk vinden om te spelen met de kerstballen en ornamenten in de boom. Veel katten vinden de boom vaak zo leuk dat ze er graag inspringen of inklimmen. Op het eerste gezicht lijkt dat misschien grappig, maar waarschijnlijk is dat niet de bedoeling.

Zorg er daarom voor dat de boom goed ondersteund wordt. Je kunt bijvoorbeeld de onderkant van de boom in een grote mand stoppen en daar stenen in leggen. Op die manier blijft het gewicht een stuk beter in balans.

jouw hond of kat uit de kerstboom houden

3. Hang de kerstballen en ornamenten hoog genoeg

Hang de meest breekbare kerstballen en ornamenten bovenin de boom en de minst breekbare onderin. Zo kan je hond of kat niet direct de mooiste kerstversieringen uit de boom slaan. Met huisdieren is het sowieso een goed idee om pas te beginnen op 1/3 van de kerstboom, vanaf onderaan bekeken. 

Op de onderkant kan je eventueel kerstverlichting hangen als je dat leuk vindt. Dan hangen er alvast geen breekbare kerstballen of dierbare ornamenten op. Let wel op: kauwt je viervoeter graag op draden? Dan is het handig om die draden te verbergen om zo een elektriciteitsschok te voorkomen. Je kunt er bijvoorbeeld een grote, zware doek op leggen. Een andere mogelijkheid is om de draad hoger op de muur richting een stopcontact te hangen. 

4. Koop een kunstkerstboom

Katten houden van de geur van een echte kerstboom. Dit is dan ook vaak de reden dat ze er zo graag willen inklimmen. Dus als jouw kat dol is op je echte kerstboom, is het wellicht een goed idee om een kunstkerstboom te kopen. Tegenwoordig zijn kunstkerstbomen nog nauwelijks te onderscheiden van echte kerstbomen. Kijk maar eens naar deze prachtige kunstkerstbomen!

Everlands Imperial Pine Kunstkerstboom
Everlands Imperial Pine Kunstkerstboom
Black Box Trees Kingston Kunstkerstboom
Meer informatie over deze Black Box Trees Kingston Kunstkerstboom vind je hier
NILO Design - Kunstkerstboom
NILO Design – Kunstkerstboom

5. Verstop de kerstcadeautjes voor huisdieren

Katten en honden zijn niet alleen gek op de kerstboom, maar ook op de cadeautjes die eronder liggen. Dieren ruiken namelijk ontzettend goed, veel beter dan mensen. Ook al heb je het cadeautje voor je viervoeter ingepakt, ruikt hij of zij het er goed doorheen. Daarom leg je de cadeautjes voor huisdieren beter in een andere ruimte totdat het tijd is om de cadeautjes open te maken. Dit is ook een goede reden voor hen om minder bij de kerstboom te komen.

6. Let op met kerstplanten in huis

Wees tenslotte voorzichtig met kerst planten in huis. Niet alle planten zijn geschikt voor huisdieren. Een kerstster, hulst en mistletoe kunnen bijvoorbeeld zeer giftig zijn voor je hond of kat. Check dus altijd of de kerstplanten die je in huis wilt halen, geschikt zijn voor je viervoeter. Je hebt immers leukere dingen te doen dan op kerstavond met je hond of kat naar de dierenarts te rijden.