een gootsteen installeren

De gootsteen is een essentieel onderdeel van elk huishouden. Het wordt gebruikt tijdens eten bereiden, de afwas wordt er in gedaan, bloemenvazen ​​worden gevuld, etc. De gootsteen kan op het aanrecht, in het aanrecht of zelfs als naadloos onderdeel van het aanrecht zelf worden geïnstalleerd. Wil je een gootsteen plaatsen? Deze blog leidt je stap voor stap door het proces.

een gootsteen installeren

Voor veel mensen lijkt het installeren van een gootsteen een ontmoedigende taak, maar feit is dat als je rond een sjabloon kunt trekken en een gat kunt uitsnijden, je een gootsteen kunt installeren. Het installeren van een gootsteen in een aanrechtblad van kunststof laminaat is een relatief eenvoudige klus.

Je wil er zeker van zijn dat de nieuwe gootsteen op het aanrechtblad en de kast eronder past, dus meet de breedte en diepte van de onderkasten voordat je een aankoop doet. De eerste stap bij het installeren van een nieuwe gootsteen is het correct plaatsen van de opening. De meeste gootsteenfabrikanten bieden een sjabloon.

Plaats de sjabloon zo dat deze gecentreerd is op de gootsteenkast en ten minste een stuk achter de voorkant van het aanrecht staat. Als jouw aanrechtblad diep is, plaats het dan verder naar achteren, maar niet meer dan 10 cm. Plak de sjabloon op zijn plaats en omlijn deze met een stift. Leg de sjabloon van de gootsteen op het aanrecht en markeer voor de uitsparing.

Nadat je de opening hebt gemarkeerd, verwijder je het sjabloon en boor je in elke hoek een gat met een diameter van 1,5 centimeter. Steek een reciprozaagblad in een van de gaten en begin langs de binnenkant van de lijn te zagen. Om te voorkomen dat de uitsparing afbreekt en er doorheen valt terwijl je de sneden voltooit, schroef je eerst een stuk hout van voren naar achteren lang genoeg op de bovenkant van de uitsparing zodat het de opening overspant, plus een paar centimeter. Als je klaar bent, til je de uitsparing gewoon uit het sjabloon.

Installeer de kraan. Om vervolgens een waterdichte afsluiting tussen de gootsteen en het aanrecht te creëren, breng je een druppel siliconenkit of loodgieters plamuur aan rond de hele omtrek van de onderkant van de lip van de gootsteen. Dicht de onderkant van de flens van de gootsteen af ​​voordat je de gootsteen op zijn plaats zet. Draai de gootsteen voorzichtig om en steek hem in de opening, zorg ervoor dat u de kit of stopverf niet verstoort.

Installeer nu de gootsteen. Als de gootsteen zwaar is, vraag dan hulp bij het optillen en installeren; overweeg ook om een ​​paar stukjes hout bij de rand van de opening te plaatsen om de gootsteen te ondersteunen en je vingers te beschermen als je hem op zijn plaats laat vallen.

Hoe een gootsteen te installeren

Nadat je de kraan op de gootsteen hebt geïnstalleerd, plaats je het geheel in de uitsparing. De meeste gootstenen worden strak tegen het aanrechtblad getrokken met speciale montageclips die op de lip aan de onderkant van de spoelbak passen en worden vastgedraaid met een schroevendraaier of moersleutel. Volg de aanwijzingen van de fabrikant voor het uit elkaar plaatsen van deze clips. Als je de bevestigingsclips vastdraait, kan de kit of stopverf onder de lip van de gootsteen vandaan worden geperst, dus verwijder het overtollige met een schone, zachte doek.

Sluit de kraanleidingen aan op de warme en koude toevoerleidingen met flexibele toevoerslangen en sluit de andere aan op de afvoerleiding. Draai het water open bij de afsluiters, verwijder de beluchter van de kraan en draai vervolgens het water uit de kraan open om het systeem door te spoelen. Installeer de beluchter opnieuw nadat je het water ongeveer een minuut hebt laten lopen.

Lees ook: Doucheputje stinkt? Zo kom je er vanaf!