Doucheputje stinkt? Zo kom je er vanaf!

Je herkent het vast wel: wil je net een heerlijke douche nemen, ruik je ineens een vieze geur waar je niet vrolijk van wordt. Het doucheputje stinkt! Het is niet zo raar dat je doucheput en gootsteen wat sneller stinken. Deze oppervlaktes worden immers dikwijls nat, waardoor het een ideale plek is voor schimmels. Daarnaast blijven hier gemakkelijk zeep en haren achter. Dat in combinatie met een vochtige badkamer is vragen om problemen. Wat te doen bij een stinkend doucheputje? En beter nog: hoe kan je een stinkende afvoer voorkomen? Je leest het allemaal in dit artikel!

Doucheputje stinkt: zo kom je er vanaf!

1. Baking soda

Het is een wondermiddel voor in huis: baking soda. Je kunt er vrijwel alles mee! Stinkt je doucheputje nog niet zo lang? Dan kan je eerst dit proberen: mix ¼ baking soda met 1 deel water. Roer het door elkaar, spoel het mengsel door het doucheputje en laat dit even rusten. Na vijf minuten kan je naspoelen met heet water.

Dit middel werkt overigens ook prima tegen schimmel in je badkamer, bijvoorbeeld op donkere vloertegels. En nu je toch bezig bent, maak er dan ook direct de voegen mee schoon. Binnen no time is jouw douche weer zo goed als nieuw!

2. Koffieprut

Je verwacht het misschien niet, maar koffie is een natuurlijke geurvreter. Nadat je een bakkie koffie hebt gezet, hoef je de koffieprut dan ook niet weg te gooien. Je mag het wel met heet water door de stinkende afvoer gieten. Herhaal dit gerust een paar dagen voor het beste resultaat. Zodra de koffiegeur is verdwenen, verdwijnt hopelijk ook de vieze geur uit je doucheputje.

een stinkend doucheputje schoon maken

3. Azijn en soda

Werken de bovenstaande middelen niet of wil je meteen met het grove geschut aan de slag? Neem er dan een pak soda en een fles azijn bij om je eigen gootsteenontstopper te maken. Zo ga je te werk!

Giet een kopje met soda door het afvoerputje en wacht vijf minuten. Giet er dan een kopje azijn bij. Let op: dit gaat borrelen en omhoog komen, maar dat is normaal. Laat dit mengsel gedurende twee uur inwerken. Breng vervolgens water aan de kook, laat dit een beetje afkoelen en giet dit door het doucheputje. 

Heb je vaker last van een stinkend doucheputje? Dan is het een goed idee om je afvoerputje iedere maand op deze manier preventief te ontstoppen. Zo voorkom je dat de stank terugkeert.

4. Chemische schoonmaakmiddelen

Het kan natuurlijk ook dat je liever een chemische gootsteenontstopper koopt in de winkel. Dat werkt net zo goed, maar het is wel schadelijker voor je leidingen. Wanneer je het één of twee keer gebruikt, kan dit geen kwaad. Maar je gebruikt zo’n chemisch schoonmaakmiddel beter niet elke maand preventief.

Zo kom je van een doucheputje dat stinkt af

Stinkend doucheputje voorkomen

Ben je klaar met douchen? Spoel het doucheputje dan nog even na met heet water. Op die manier zorg je ervoor dat overgebleven shampooresten wegspoelen en oplossen. De kans is namelijk groot dat je doucheputje hierdoor verstopt raakt. Zie je lange haren op het doucheputje liggen? Spoel deze haren dan niet mee weg, maar verwijder ze meteen met de hand. 

Controleer ook minstens iedere week of er haren in het putje vastzitten. Je trekt hiervoor wel best even schoonmaakhandschoenen aan. Door de haren alvast te verwijderen, kan het water gemakkelijker weglopen en zullen er minder snel vieze geurtjes optreden. En zoals we hierboven reeds vermeld hebben: regelmatig je doucheputje ontstoppen is een goede manier om de vieze stank te voorkomen!