Zo voorkom je schimmel in je badkamer

Schimmel is iets dat we nog vaak zien in badkamers. Uiteraard komt dat omdat het in die ruimte vaak vochtig kan zijn, waardoor de schimmels kunnen ontstaan. Deze schimmelplekken zijn niet alleen vies om naar te kijken, maar daarnaast zijn zij ook nog eens erg ongezond. Graag helpen we je met het voorkomen van deze schimmels en geven we je tips hoe je schimmel het beste kunt verwijderen uit je badkamer.

Een goede ventilatie is erg belangrijk in de badkamer

De beste om schimmelvorming in de badkamer tegen te gaan is deze goed te ventileren, door bijvoorbeeld een ventilatierooster te plaatsen. Zo’n rooster zorgt door de aanvoer van verse lucht voor de reiniging van die lucht. Je kunt op twee manieren ventileren: mechanische ventilatie en natuurlijke ventilatie. 

Mechanische ventilatie tegen vochtvorming in de badkamer

Bij mechanische ventilatie voert een continu draaiende ventilatiemotor vervuilde lucht af via luchtkanalen in de keuken, de badkamer en het toilet. Een regelknop of schakelaar met twee of drie standen regelt de hoeveelheid lucht die wordt afgezogen. De aanvoer van frisse lucht gebeurt via ventilatieroosters en/of ramen met een ventilatiestand. Als je een goede badkamerventilator installeert ben je voor altijd af van schimmel. Deze zorgt er namelijk voor dat de vochtige lucht snel wordt afgevoerd, hierdoor blijft je badkamer minder lang vochtig en is er een veel kleinere kans op schimmelvorming. Tegenwoordig hoeft het helemaal niet duur, of moeilijk, meer te zijn om een ventilator te installeren. 

Hoe dien je mechanische ventilatie te gebruiken?

Zet mechanische ventilatie nooit uit, tenzij je bij een ramp wordt gevraagd ramen en deuren te sluiten. Trek dan de stekker uit het stopcontact. Zet daarnaast het ventilatiesysteem bij het douchen op de hoogste stand. Heb je een raam in de badkamer? Dat hoeft niet open. Het wordt daardoor namelijk sneller koud in de ruimte, waardoor schimmel juist kan ontstaan. Zet de mechanische ventilatie ook op de hoogste stand als je de was in huis droogt, kookt of veel bezoek hebt. Maak de roosters en ventielen van de mechanische ventilatie een keer per jaar schoon met een stofzuiger en sop. Plaats de ventielen hierna op dezelfde plaats en met dezelfde instelling terug. Laat de ventilatorbox eens in de twee jaar en de kanalen eens in de acht jaar schoonmaken door een installateur. 

Natuurlijke ventilatie tegen vochtvorming in de badkamer

Deze manier van ventileren is de meest simpele, waarbij je zorgt dat de warme lucht naar buiten kan door een raam of ventilatierooster dat voor dat raam is geplaatst. Vaak is dit echter niet afdoende en zul je meer moeten doen voor een goede ventilatie.

Reinigen van schimmels

Heb je nog geen goede ventilatie in je badkamer en last van schimmel, dan kun je die het beste verwijderen met soda, chloor of met een speciaal anti-schimmel middel. Het hangt van de plek af en de hoeveelheid schimmel, welk middel je moet gebruiken.

Schimmels verwijderen uit voegen

Als je schimmel op kitranden of tussen voegen van tegels wil verwijderen, kun je dat het beste doen met een bleekwateroplossing, waarbij je 25ml bleek op één liter water moet doen. Met een plantenspuit kun je daarna de schimmels goed inspuiten, waarna je dit enkele uren laat intrekken. Afspoelen met water, maar zorg dat je deur en ramen open hebt, want de chloordampen zijn niet goed voor je. 

Schimmels verwijderen van het plafond

Schimmel op het plafond kun je het beste verwijderen met een oplossing van soda en water, reken daarbij zo’n 6 tot 10 gram soda per liter water. Spuit de oplossing op de schimmelplekken en laat het een tijdje intrekken. Hierna kun je de meeste schimmels verwijderen met een harde borstel.